avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de maternitate si citatia ....
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de maternitate si citatia ....

salut!
Daca esti insarcinata....(daca conteaza in ultimele 2 luni) si cineva te da in judecata...termenul de judecata se poate amana pana dupa ce femeia insarcinata naste?
In plus, ma puteti ajuta cu toate normele legislative care sunt in vigoare in Romania referitoare la protectia femeii insarcinate???
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
Ramona24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Boros , Consilier juridic 17:19, 9 Aprilie 2008
Faptul in sine - ca sunteti insarcinata - nu reprezinta un motiv de amanare, termenul de judecata se amana numai daca solicitati acest lucru printr-o cerere insotita de dovada imposibilitatii prezentarii (certificat medical) care se depune la registratura instantei inainte de data infatisarii.
Multumesc!!
cine ma ajuta cu legislatia referitoare la protectia femeii insarcinate?
Simpla sarcina nu este motiv de amanare a judecatii cauzei, insa nasterea si lauzia, da.
Numai in situatia in care femeia insarcianta este imobilizata la pat, in imposibilitate de a se deplasa, poate cere amanarea cauzei. Dovada imposibilitatii deplasarii trebuie facuta cu acte medicale.
Chiar si in acest caz, isi poate angaja avocat daca este parata in cauza.
In contractul colectiv de munca sunt mai multe prevederi cu privire la protectia femeii insarcinate la locul de munca.
Art. 33 prevede ca (2) Salariatele gravide, începând cu luna a V-a de sarcină, precum şi cele care alăptează nu vor fi
repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise în deplasare şi nu vor
putea fi detaşate decât cu acordul lor.
(3) La solicitarea Comitetului de sănătate şi securitate în muncă, angajatorul are obligaţia să evalueze
riscurile pe care le presupune locul de muncă al salariatei care anunţă că este însărcinată, precum şi al salariatei
care alăptează şi să le informeze cu privire la acestea.
DA,.... MULTUMESC DOAMNA avocat Todinca !
La aceste prevedri as mai adauga si Ordonanta 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca cu normele de aplicare aferente din 2004.

Alte discuții în legătură

Garzi de noapte pt gravidutze ContSters94606 ContSters94606 buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege de protectia muncii care sa spuna cate ore maxim poate lucra o gravidutza? sunt in al 2-lea trimestru ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)