buna ziua!
va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege de protectia muncii care sa spuna cate ore maxim poate lucra o gravidutza?
sunt in al 2-lea trimestru de sarcina si fac garzi de noapte de 12 h si numai pot..imi este rau si vreau sa stiu daca am posibilitatea de a refuza sa le mai fac?!
va multumesc!!!
Daca ati anuntat angajatorul in scris ca sunteti insarcinata si dovediti cu acte doveditoare acset fapt sunt prevedri legale care va protejeaza, mergand pana acolo de a vi se reduce programul de lucru la 4 ore/zi.
Conform Legii nr. 25/ 2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
Art. 19. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.
(2) In cazul in care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.
(4) In cazul in care, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal, conform art. 10 si 11.
1. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.33 - (1) Partile vor asigura un regim de protectie speciala a muncii femeilor si a tinerilor in varsta de pana la 18 ani, cel putin la nivelul drepturilor specifice reglementate de legislatia muncii si prevederile prezentului contract.
(2) Salariatele gravide, incepand cu luna a V-a de sarcina, precum si cele care alapteaza nu vor fi repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise in deplasare si nu vor putea fi detasate decat cu acordul lor.
(3) La solicitarea Comitetului de sanatate si securitate in munca, angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile pe care le presupune locul de munca al salariatei care anunta ca este insarcinata, precum si al salariatei care alapteaza si sa le informeze cu privire la acestea.
(4) Alte drepturi specifice sau alte cuantumuri ale drepturilor reglementate de legislatia muncii pot fi stabilite prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri.
2. Studiati si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca (din care v-a redat colegul meu, mai inainte).
Daca imi dati o adresa de e-mail v-o transmit eu.
Conform Art. 125. din Codul Muncii este [interzisa munca de noapte pentru minori, gravide şi mame care alăptează]
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.