avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru cresterea copilului daca sunt in somaj?

Buna ziua , as avea niste nelamuriri .Sunt in somaj din 31.04.2010 si am ramas insarcinata in luna septembrie ,teoretic as avea somaj pana la 31.04.2011 ,iar de nascut ar trebui sa nasc la sfarsitul luni iunie.As dori sa stiu daca ar fi posibil sa beneficiez de prenatal, postnatal si cei 2 ani pt indemnizatia de crestere copil in aceste conditii?Ce sfaturi ati putea sa imi dati referitor la aceasta problema? Va multumesc anticipat ! astept sugestiile dumneavoastra
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
maryto, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 18:55, 21 Ianuarie 2011
1. Ati putea sa prelungiti putin perioada de somaj cu un concediu medical si apoi, tot in somaj fiind, sa intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC.
2. Atentie insa ca s-a modificat Legea 76/2002 care spune:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e).

2. Adica nu se prelungeste perioada de somaj daca nu anuntati Agentia de Somaj, in scris, in 24 de ore ca sunteti in concediu medical, cine e doctorul si de ce unitate apartine.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet pentru raspuns!Momentan sunt in concediu medical 18.01.2011-27.01.2011(am anuntat AJOFM azi,am facut chiar un dosar cu copii dupa toate actele) ceea ce va duce la prelungirea somajului cu inca 10 zile, adica pe data de 10 mai 2011 cind as putea intra in concediu prenatal ,daca am acest drept.
Data intrarii in preneatal depinde de data preconizata a nasterii. In total sunt 126 zile de concediu de maternitate din care, obligatoriu, 42 zile trebuiesc efectuate dupa nastere.
Va puteti calcula dumneavoastra data din care intrati in prenatal, cu sfatul sa va lasati macar 55 zile dupa nastere, intrucat data preconizata a nasterii nu este si data la care nasteti si pentru a nu avea surprize mai bine va lasati niste zile in plus.
Va multumesc din suflet pentru raspuns!
Data preconizata a nasterii este 26 iunie 2011.Am inteles ca se poate intra in prenatal la 32 de saptamani (asta ar insemna la mine ca pot intra la 01 mai 2011 in prenatal).Si daca ar intarzia nasterea cu 2 sapt ,adica sa nasc pe 10 iulie tot mai ramin 55 de zile de postnatal.
Va rog sa ma anuntati daca calculez gresit!
Puteti intra chiar si din 15 aprilie. De la DPN va mai raman inca 54 zile postnatal, adica 12 zile in plus fata de cele 42 obligatorii. Nu cred ca nasterea intarzie mai mult de atat, dar dvs. hotarati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal roxana09 roxana09 in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)
Sunt in șomaj si se termina inainte de data nașteri. ce pot face? ArnaxelaB ArnaxelaB Buna ziua, sunt însărcinată si sunt in șomaj din 1aprilie 2015 si il termin pe 30 Martie 2016, data probabilă a nașterii este 16.mai 2016. Dr de fam. ... (vezi toată discuția)
Cum sa fac sa beneficiez de ccc? denisa13 denisa13 Am si eu o intrebare... Am fost angajata timp de 5 ani si 8 luni la o firma care a inchis punctul de lucru iar eu am intrat in somaj.Actele necesare depunerii ... (vezi toată discuția)