avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - CONTRIBUTII PENSIE 2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - CONTRIBUTII PENSIE 2011

Buna ziua,

Sunt PFA si pana acum platean contributia la pensie pentru venitul pe care il doream eu, puteam plati chiar si 20 - 30 lei pe luna. Am inteles ca din ianuarie anul curent contributia se va plati raportandu-se la cel putin 640 lei (treapta ierarhizare 1), asta insemnand undeva pe la 210 - 220 pe luna. Este adevarat? Pentru ca, in conditiile astea, e super nasol si ma gandesc tare mult sa inchid pfa-ul sau sa il suspend....

Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 20:11, 9 Octombrie 2011
CAS minim pentru pensie incepand cu 01.01.2011 reprezinta 31.3% din 35% din venitul mediu salarial utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale (2022 lei).
35% din 2022 = 708 lei (baza de calcul); 708*31.3% = 222 lei/luna.
Legea pensiilor nr. 263/2010, la art. 14 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
George David, Contabil
Atunci cum procedez daca intr-o luna taui facturi de 500 de lei si urmatoarele 3 luni nu am niciun fel de activitate sau am activitate f.f. mica (100 - 200 lei)?

Multumesc frumos?

Intelesesem ca legea 263 se refera la pesoanele care realizeaza venituri din activitati independente de pana la ~8.000 lei/an. Daca nu fac banii astia....cum platesc contributia la pensie?
Cred ca am aceeasi problema ca si Dna. Nicoleta Stoian in privinta calculului contributiei intrebandu-ma cum sa platesc din cei 500 RON venit declarat pe anul 2011 (PFA nou inregistrat) contributia la pensie in valoare de 2640 pe AN.
Avand in vedere ca s-a infiintat Directia de verificari fiscale care va avea ca obiect de activitate identificarea veniturilor nedeclarate, conform OUG nr. 117/2010 care prevede ca orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor si metodelor indirect de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor ma intreb, retoric de altfel, cum as justifica plata unei asemenea contributii avand in vedere venitul declarat???

In alta ordine de idei il rog pe Dl. David sa ma sfatuiesca cum sa procedez in privinta depunerii declaratiei de asigurare individuala. Depun declaratia si platesc pentru 1 luna 220 RON dupa care cer suspendarea avand in vedere ca nu am venituri sau exista posibilitatea ca sa depun direct o declaratie de suspendare avand in vedere ca in primele luni ale anului venitul a fost 0?

Multumesc anticipat.

H.G. nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la art.17 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că într-un an calendaristic nu se realizează venituri la nivelul prevăzut de lege, declaraţia se suspendă la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii.
(2) În situaţia în care declaraţia individuală de asigurare se suspendă din iniţiativa casei teritoriale de pensii, aceasta va notifica asiguratul, cu indicarea perioadei pentru care s-a produs suspendarea.
(3) Constatarea nerealizării veniturilor se face pe baza documentelor fiscale prevăzute de legislaţia în materie, a adeverinţelor eliberate de organele fiscale competente sau, după caz, pe baza datelor furnizate caselor teritoriale de pensii de către organele fiscale.
(4) În perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) nu se datorează contribuţia de asigurări sociale şi perioada respectivă nu constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
(5) În situaţia în care în perioada de suspendare s-au achitat contribuţii de asigurări sociale, acestea nu se restituie, fiind luate în calcul la determinarea stagiului de cotizare şi a punctajului lunar pentru stabilirea drepturilor de pensie.
Daca aveti decizia de impunere din care sa rezulte ca nu realizati venituri mai mari de 8088 RON ( sau in cazul in care sunteti la norma mai mic de 8088) mergeti la casa de pensii cu acestea, se rezolva printr-o formalitate simpla si nu mai datorati cei 222 RON.
In opinia mea ramane destul de complicata situatia, in care la finele anului realizati venituri mai mari de 8088 (si pe care nu le-ati putut anticipa... ) va trebui sa achitati " din urma " cei 222*12 luni ?!!!
Situatia este valabila in cazul in care PFA_ul este singura sursa de venit, daca aveti si CIM in paralel cu PFA, pentru veniturile PFA datorati doar cote CAS aplicate la aceste venituri.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
mayer, utilizator

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Plata catre casa de pensii eleonor eleonor am un if unde sunt asociata cu sotul meu si platim contributie catre casa de pensie.am auzit ca de la 1 ianuarie se va plati contributia la salarul minim pe ... (vezi toată discuția)
O noua oug - din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul net cam la toti!!! Popu Popu http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_2%20dec2011_modif_Codfiscal.pdf 97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, ... (vezi toată discuția)