In Legea 263/2010 nu se mai face nici o precizare in legatura cu reducerea varstei de pensionare pentru femei in functie de numarul de copii nascuti, asa cum era in legea precedenta.
Buna ziua !
Am si eu o intrebare : mama are 58 de ani in 12 februarie si are cotizat 28 de ani 4 luni din care 5 ani si 5 luni in grupa a doua de munca imi puteti spune daca se poate pensiona la limita de varsta sau anticipat?Si daca nu se poate care ar fi conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca?
1. Pentru mama dvs., nascuta in februarie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare de 13 ani si 8 luni.
2. Asadar se poate pensiona de limita de varsta in iunie 2012.
3. Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare trebuia sa aiba minim 6 ani in grupa a II-a de munca (ar fi beneficiat de o reducere a varstei standard de pensionare de un an).
4. Daca ar fi avut stagiul complet de cotizare, de 28 ani si 8 luni(ii lipsesc 4 luni), ar fi putut sa solicite pensie anticipata partiala incepand cu varsta de 55 ai si 4 luni.