avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sotul meu a fost infiat in urma cu mai multi ani cu toate drepturile de mostenire de o matusa si sotul ei de atunci. Dupa cativa ani parintii lui adoptivi au divortat apartamentul ramanand tatalui adoptiv care apoi s-a recasatorit cu o alta femeie (care avea la randul ei doi copii mari). La inceputul lunii trecute tatal adoptiv al sotului meu a decedat- sotul meu a aflat asta abia astazi cand a fost cautat de sotia decedatului. Aceasta i-a spus ca se va fixa o data la notar pt succesiune si ca va avea si sotul meu o mica parte de acolo ''cat de mica ii buna si aia, ca sotul meu mi-a facut o donatie inainte sa moara''. I-a mai spus ca va trebui sa contribuie si el cu o parte din bani cand se face succesiunea.
As dori sa stiu daca tatal adoptiv putea intr-adevar sa-i doneze sotiei lui o parte din apartament inainte sa moara si cata parte mosteneste sotul meu din acel apartament el fiind singurul copil al decedatului? A cata parte din bani trebuie sa puna sotul meu cand se face succesiunea?


sotia supravietuitoare mosteneste 3/4 din imobil, daca acesta a fost cumparat de amandoi in timpul casatoriei. Fiul (sotul dvs) 1/3. adica din 50 tatal adoptiv si 50 mama vitraga, se vor imparti numai cele 50 ale tatalui - 1/2 ia mama si 1/2 sotul dvs.
poate sa doneze oricui... dar se poate si ataca donatia.
Drepturile de plata a succesiunii sunt suportate de toti mostenitorii in solidar. Sfat, sa preia numai ACTIVUL mostenirii. (pasivul sa il lase, ca aia inseamna datoriile facute in timpul vietii si sa se spele altii pe cap cu ele :giggle: )
Defunctul putea sa doneze, dar sotul dvs. poate sa atace donatia si sa-si recupereze partea care i se cuvine.
Teoretic ar trebui sa contribuie la dezbaterea succesiunii proportional cu cota lui din mostenire ( 3/4 din masa succesorala, impreuna cu alti descendenti ai defunctului, daca mai exista). 3/4 nu este totusi asa o mica parte, ci cea mai mare parte.


Eu in locul lui mi-as angaja avocat si as ataca donatia daca este cazul - daca donatia i-a incalcat rezerva succesorala.
Alti descendenti ai defunctului nu mai exista. Apartamentul a fost cumparat de catre defunct inainte de casatoria cu ultima sotie. Deci sotul meu, ca unic copil,are dreptul la 3/4 din apartament?
Masa succesorala se imparte legal asa: 1/4 sotia supravietuitoare si 3/4 sotul dvs. Daca spuneti ca apartamentul era bunul lui propriu ( achizitionat inainte de casatorie) inseamna ca apartamentul se imparte in cotele sus mentionate.
Dar, daca a donat, acea donatie se poate ataca, pt ca in calitate de unic descendent, sotul dvs. are drept la rezerva succesorala de 1/2 din mostenire. Atata culege, in cel mai rau caz:) repet, e departe de a fi o "mica particica" sau cum s-a exprimat sotia supravietuitoare.
Deci, daca defunctul a donat mai mult de jumatate sotiei, se poate ataca si castiga lejer, de aceea am recomandat angajarea unui avocat.
Succes!

P.S. din pacate pt profesia de avocat pe care pretinde ca o are, raspunsul utilizatorului @Apa_dulce este eronat.
Ieri sotul meu a fost la o notara impreuna cu sotia supravietuitoare sa depuna actele. Cand, la o prima vedere, notara a spus ca sotul meu ar avea 3/4 din apartament iar sotia supravietuitoare 1/4, sotia supravietuitoare a scos o hartie de donatie cu 1/2 din apartament...notara a oprit si hartia de donatie si a spus ca s-ar putea ca ea sa aibe 3/4 si sotul meu 1/4...ramane de vazut. Cum insa lipsea o hartie cu datoriile decedatului, a ramas sa se mai intalneasca amandoi la notara peste 3 zile.
Donatia, daca incalca drepturile succesorale ale sotului meu mai este luata in calcul de catre notar? Trebuie intai sa asteptam finalizarea succesiunii si abia apoi sa ne luam un avocat daca vrem sa atacam donatia?Daca o atacam, cat putem obtine cel mai mult din apartament? Exista si un termen in care se poate ataca donatia?

Alte discuții în legătură

Succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate tiberiu_b tiberiu_b Buna seara, Caz concret: sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei sotia a decedat... jumatatea din ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)