Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita.
Situatia fiind:
Parintii mei au divortat in 1998.Divortul a fost intentat de tata si cand a venit vorba de custodia mea si a fratelui meu tata nu a avut nici o pretentie in cazul nostru si am fost predati in custodia mamei ...cum de altfel a fost si dorinta noastra.
Acum in 2008 vrea sa faca partaj si sa se dea spre vanzare apartamentul care in prezent locuim.Mama nu este in tara deci nu poate fi prezenta la proces.
Apartamentul a fost cumparat in 1992 cu contractul pe numele amandoura in rate de 1000 de lei pe luna pana in '98 dar nu in intregime ... achitarea completa fiind facuta de mama in 2001 (atunci ea a intrebat ce se intampla in caz de partaj si persoana respectiva si inca o doamna procuror au zis ambele ca apartamentul ramane al ei...este acest lucru adevarat?)
Acum tata este foarte sigur ca se poate face vanzarea apartamentului si fara mama ... este posibila chestia asta avand in vedere ca eu si cu fratemiu suntem in custodia mamei noastre si pe noi ne lasa pe drumuri? si mai ales se poate face vanzarea fara acordul mamei si fara prezenta ei la proces si fara posibilitatea mamei de a il despagubii cu valoarea intreaga a procentajului care i se cuvine tatalui meu pe loc?
Buna. Nici nu se pune problema sa va zboare din ap. In momentul in care mama dvs. a primit custdia voastra, se presupune ca a primit si apartamentul in cauza, nu? Pentru a evita anumite bulversari am o intrebare: in cartea funciara, in fisa imobilului, la rubrica proprietar, ce nume apar? In functie de raspunsul dvs. voi formula niste concluzii, sper eu utile pt. speta dvs.
daca in contractul de vanzare-cumparare apare numele amandurora, si a fost incheiat inainte de desfacerea casatoriei, bunul este comun al parintilor. Chiar daca mama a platit singura o parte din c-val lui, este tot bun comun.
E important ca in cartea funciara imobilul sa fi fost inscris pe numele ambilor (fosti) soti. Verificati si sentinta de divort - e posibil sa se fi facut deja partajul la divort si apartamentul sa fi fost atribuit mamei.
Exista 2 situatii posibile, dar in nici una din ele apartamentul nu se poate vinde fara acordul mamei:
1. La divort i-a fost atribuit ei prin partaj apartamentul- si deci e singura proprietara - tatal nu mai poate avea nici o pretentie sa-l vanda;
2. Nu s-a facut partajul la divort, si in Cf bunul e in continuare inregistrat pe numele ambilor - ca bun comun al sotilor- nu se poate vinde fara acordul mamei, in calitate de coproprietara;
Imi pare imposibil ca la divort sa se fi atribuit apartamentul tatalui , din moment ce pe voi copiii v-a incredintat mamei si mama a achitat si ratele.
Solicitati un extras de CF pentru apartament de la Biroul de carte funciara de care apartine imobilul - costa 20 de lei doar si il primiti in 1-2 zile. Acolo veti citi, in extras, cine sunt proprietarii din CF-daca apare si mama, chiar si alaturi de tatal dvs., acesta nu poate vinde sigur bunul.
ahm am intampinat o problema ... pe casa nu este facuta nici o carte funciara in nici un fel ...asta poate ridica probleme? ...sau se poate sa fi facut tata cartea funciara singur ?
Nu poate sa fi facut asa ceva...
Este clar ca apartamentul nu a fost partajat, ca doar nu e tampit omul ala sa ceara partea sa dintr-un bun care s-a mai impartit o data...
Asa ca eu consider ca sansele sunt foarte mici ca sa fi fost partajat in divort.
Daca tatal vrea sa vanda apartamentul, cred ca o sa obtina asta prin instanta; caci indiferent cati copii sau maturi stau intr-o casa, daca ea e bunul meu eu pot dispune de ea.
Iar nimeni nu poate ramane in indiviziune, lucru ce se aplica si partajului dupa divort. Deci vrea sau nu mama, imparteala se va face. Iar daca mama nu este aici sa angajeze aparator va suporta cojnsecintele.
Tot invoca toata lumea ca si copiii stau acolo.
Daca vreuna dintre parti, la divort, considera absolut necesar ca acei copii sa pastreze dreptul de a locui in acea casa, atunci se cerea, in cadrul pensiei de intretinere, intretinerea in natura prin acordarea dreptului de abitatie minorilor. Daca nimeni n-a cerut asta, inseamna ca se pot si muta copiii, nu e important.
Apoi, atat e de important faptul ca acei copii locuiesc in acea casa, incat aproape ca nu se poate imparti din cauza aceasta... Dar copiii acestia nu vad sa aiba nevoie de intretinerea parintilor, odata ce stau singuri-singurei...
Astfel ca este extrem de important ca sa o instiintati pe mama dv. Apoi sa trimiteti, in scris, instantei, informatii privind domiciliul actual de fapt al mamei. Acest lucru va duce la declansarea unei proceduri cu strainatatea si un termen lung, de circa 5-6 luni, timp in care puteti angaja un aparator.
E determinant in impartirea casei cat s-a platit in tipul casatoriei, cat dupa divort...
NU inteleg de unde s-au tras atatea concluzii nefondate... Eu am avut caz de partaj in care tatal s-a zbatt mult sa ia casa la partaj, chiar daca a facut act de comodat pentru sotia si cei 3 copii... Se temea, pur si simplu, ca mama va face acte nesabuite de instrainare si vor ramane copiii sai in strada.