Va rog sa ma ajutati si sa va expuneti parerile in cazul pe care il voi prezenta mai jos!
Este vorba de un imobil revendicat si castigat in instanta in 1994(def si irev in nov 1995).
Hotararea judecatoreasca privind revendicarea a fost pusa in executare in iulie 1997,cand proprietarii au fost pusi in posesie.
La data redobandirii imobilului,proprietarilor le-au devenit opozabile contractele de inchiriere incheiate cu statul, anterior anului 1989,de catre doua familii ce ocupau imobilul(subrogare in drepturile locatorului).
La data de 18 iunie 1997,s-a pronuntat o incheiere de indreptare a erorii materiale ce exista in sentinta ce privea retrocedarea.
Profitand de aceasta eroare materiala,locatarii cumparasera locuintele in anii 1995-1996.
Prin sentinta civila din febr 1999 se constata nulitatea acestor contracte de v-c,ale locatarilor.
In aceasta situatie,locatarilor li se prelungesc succesiv ,prin legi speciale,contractele de inchiriere-L17/1994-pana 8 04 1999,respectivArt 6 OUG40/1999-pana la 8 04 2004.
In toti acesti ani unchiul meu(nefiind nici un moment de acord cu situatia creata)promoveaza mai multe actiuni in evacuarea chiriasilor,actiuni solutionate prin decizii civile in anii2000,2002,2004.
Motivatia a fost faptul ca proprietarii nu au respectat dispozitiile art 10 OUG 40.
Trebuie sa precizez faptul ca in tot acest timp nu s-a platit nici o chirie ,nimanui!
Pentru a nu va plictisi, va spun numai ca, abia in februarie 2008 ,s-a obtinut o decizie irevocabila in urma carora locatarii au fost evacuati.Au parasit locuinta in martie 2008.
In cuprinsul acestei decizii se precizeaza, fara echivoc, faptul ca locatarii au ocupat imobilul fara drept din anul 2004.
Cu riscul de a ma repeta,precizez ca in tot acest timp ,locatarii nu au platit nici un ban ,nimanui!Accesul proprietarilor nu a fost admis in imobil(intr-adevar,a fost o singura actiune ,timida ,in acest sens si care s-a terminat prost )
Intrebarea mea este daca in acest moment este posibil ca proprietarii sa-si recupereze o parte din prejudiciul creat,anii 2004-2008,prin promovarea unei actiuni in raspundere civila delictuala pentru recuperarea prejudiciului creat prin nerespectarea atributelor dreptului de proprietate,prejudiciul urmand a fi calculat la valoarea chiriilor practicata in zona,in perioada de timp mentionata.
Va rog sa va exprimati opinia si cu privire la posibilitatea invocarii imbogatirii fara justa cauza in aceasa speta(s-a marit patrimoniul locatarilor si s-a micsorat al proprietarilor).
Va rog sa ma ajutati cu orice sfat pertinent ,cu privire la modul posibil de actiune!
Eu am citit foarte mult dar nu am studii de specialitate!
Va multumesc!