avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie

In cazul unei actiuni bazate pe art 480 ccic, in urma careia se urmareste acoperirea prejudiciului creat prin nerespectarea atributelor dreptului de propr,termenul de prescriptie curge de la data savarsirii faptei(in cazul meu refuzul locatarilor ce locuiau fara titlu de a parasi imobilul-timp de 4 ani au refuzat!)sau de la data evacuarii acestor locatari-apr 2008!?
In acest ultim caz pentru ce ani pot cere acoperirea prejudiciului?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: danamihaela , utilizator 18:45, 21 Ianuarie 2011
daca prejudiciul este material (ca presupun ca despre bani vorbti) acesta se prescrie in 3 ani de la data la care ati cunoscut valoarea acestuia. dar art 480 c.civ vorbeste despre proprietate si dreptul de proprietate si nicidecum de prejudicii. Ceea ce spuneti dvs nu se incadreaza in acest temei de drept. Fara prea multe detalii nu pot sa va raspund complet.
termenul curge de la data refuzului vecinilor. insa nu v-ati ales bine temeiul de drept.
Multumesc de disponibilitate!
Casa nationalizata.Chiriasi cu statul.Casa retrocedata proprietarilor in 1994.Legea 17/1994 si OUG 40/1999 prelungesc contractele pana in 2004.In 2004 refuza sa paraseasca imobil,considerand nerespectarea de catre proprietari a art10 le permite sa prelungeasca la infinit.Abia in 2008 se obtine o hot def si irev de evacuare si parasesc imobilul in apr 2008.In toata aceasta perioada ,nu platesc nici un ban nimanui.
Ce actiune putem intenta noi,proprietarii ,la acest moment pentru a recupera prejudiciul creat in anii 2004-2008(in hot de evacuare se specifica clar ca in anii acestia locatarii au ocupat casa fara titlu)?raspundere civila delictuala pentru acoperirea prejudiciului creat prin nerespectarea atributelor dreptului de proprietate;imbogatire fara justa cauza;acest art 480 de care mi-a spus cineva????
Cum curge prescriptia pentru fiecare dintre aceste actiuni si care mai este posibila acum?
Inca o data ,multumesc!
din 2004 s-a prescris cam orice tip de actiune.
Casa a fost eliberata in mart 2008

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu cauzat prin lipsa folosintei danamihaela danamihaela In cazul in care locatarii au ocupat imobilul, fara a avea un titlu valabil, timp de 4 ani(conform unei sentinte de evacuare),fara sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila delictuala? danamihaela danamihaela Va rog sa ma ajutati si sa va expuneti parerile in cazul pe care il voi prezenta mai jos! Este vorba de un imobil revendicat si castigat in instanta in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dmd75 dmd75 In 14 sept 2010 am formulat o actiune civila pentru acoperirea prejudiciului creat prin lipsa de folosinta a unui imobil pe o perioada de 4 ani.Perioada avuta ... (vezi toată discuția)