avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Microintreprinderi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Microintreprinderi

Buna seara!
Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.
Mi-am infiintat recent o firma si as dori sa stiu in ce categorie se incadreaza. Banuiesc ca la microintreprinderi doar ca in definitia este specificat ca trebuie sa aiba are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, iar eu in momentul de fata nu am nici un angajat.
De asemenea as dori sa stiu daca sunt obligata prin lege ca persoana juridica sa platesc asigurare la Casa de Pensii (mentionez ca eu am pensie privata de asta doresc sa stiu daca sunt trebuie sa platesc si la Casa de Pensii) si daca exista si alte obligatii sociale pe care le am ca si persoana juridica.
Pana la ce data se poate opta pentru platirea impozitului de 3% sau 16% si care sunt conditiile pentru a ma putea incadra ca si platitor de impozit 3 %?
Va multumesc, Daniela.
Cel mai recent răspuns: Performia Finance , Contabil 00:16, 21 Ianuarie 2011
Buna,
incadrarea firmei in una din cele 2 categorii se face in mod normal la inregistrarea in registrul comertului. Cum anul trecut nu existau asa numitele microintreprinderi din punct de vedere fiscal, daca firma e de la sfarsitul anului trecut si nu ati avut niciun angajat la 31.12.2010, atunci nu mai aveti optiunea de-a va declara ca platitor de impozit micro si ramaneti platitor de impozit pe profit. Daca firma e de anul acesta, aveti 60 de zile din momentul inregistrarii firmei sa va angajati primul salariat. In caz contrar o sa deveniti platitor de impozit pe profit.

Ca persoana juridica nu aveti nicio legatura cu Casa de Pensii, decat in ceea ce priveste angajatii d-voastra. Asigurarile de pensii, somaj sau sanatate se refera la angajati si nu la persoana juridica in sine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprinderi Daniela3 Daniela3 Buna seara! Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Mi-am infiintat recent o firma si as dori sa stiu in ce categorie se ... (vezi toată discuția)
Impozit pe micro sau pe profit ambra_28 ambra_28 Doresc sa stiu daca o casa de amant datoreaza impozit pe micro sau pe profit . (vezi toată discuția)
Pot sa redevin microintreprindere? Bibike Bibike Buna ziua, Am fost microintreprindere timp de 3 ani. Pentru ca nu am mai avut salariati, din 2007 am devenit din oficiu IMM, respectiv platitoare pe impozit ... (vezi toată discuția)