avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul net / brut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul net / brut

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este corect faptul ca eu sa am un salar pe cartea de munca de exemplu de 1500 lei, dar salarul brut mi s-a dat doar 1100 lei, avand in vedere ca am studii superioare si sunt pe un post in domeniul studiilor facute.
Pot sa depun undeva ceva plangere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 12:55, 21 Ianuarie 2011
Brutul este cel din cartea de munca, netul este cel pe care il primesti in mana.
Parerea mea este ca salariul este calculat corect din punct de vedere legal. Pentru a te lamurii poti consulta Contractul colectiv la nivel national; plangere poti depune la ITM (Inspectia Muncii).
Deci aia 1100 este salariu brut care mi s-a dat. Salariu net (ceea ce luam in mana) oscila intre 800 si 1000 de lei.
Conform legii, pentru un program complet 8 ore / zi, brutul se determina asa: salariul minim pe economie x coeficientul corespunzator.
Deci pentru 2010 minim brut pentru post ce necesita studii superioare era: 600 * 2 = 1200.

Art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoala de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de ramura RACF RACF lucrez la o firma de constructii la care am aflat ca exista contract colectiv la nivel de ramura.as dori sa stiu indicii de salarizare avand in vedere ca am ... (vezi toată discuția)
Salariu studii superioare ContSters87904 ContSters87904 care este in prezent salariul minim pe economie reglementat prin lege ptr cei cu studii superioare si unde este reglementat? multumesc (vezi toată discuția)
Multe pareri ale contabililor diferite....salariu minim 720 sau 804? invatacel invatacel luam exemplul unui lucrator comercial cu studii medii (are la dosar diploma de bacalaureat) si vreau sa il angajez cu salariu minim pe economie. Intrebarea ... (vezi toată discuția)