Buna tuturor! am o problema legata de o speta
este vorba de o actiune in revendicare pe legea 10/2001
titularul acestei actiuni este Biserica Greco-Catolica
Aceasta actiune este respinsa si declarata ca inadmisibila (exista si recurs in interesul legii cine cunoaste situatii de genu stie la ce ma refer)
Pe langa aceasta actiune in revendicare, reclamantul introduce si o cerere de rectificare a inscrierilor in cartea funciara. Intrebare: este aceasta cerere admisibila? si daca da de ce da? si daca nu de ce nu?
Am uitat sa mentionez ca cererea este introdusa impotriva Bisericii ortodoxe
In fine este cazul tipic de nedepunere in termen a notificarii pentru restituirea bunurilor preluate abuziv si incercarea recuperarii lor pe calea dreptului comun.:stunned:
Cartea funciara poate fi rectificata pentru unul din cele 4 motive prevazute de art. 34 pct. 1-4 din legea nr. 7/1996 adica înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil; dreptul înscris a fost greşit calificat; nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea sau înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Rectificarea cartii funciare nu este o modalitate de redobandire a proprietatii pierdute abuziv sau nu ci doar actiunea prin care cartea funiciara este ajustata la realitate. Cu alte cuvinte ca sa pot cere rectificarea CF trebuie sa indeplinesc cateva conditii:
1. Sa existe un drept dobandit anterior cererii de rectificare susceptibil de a fi intabulat.
2. Sa urmaresc schimbarea unui element din CF susceptibil sa faca obiectul unei inscrieri - rectificarea priveste chestiuni legate de drepturi nu chestiuni tehnice;
3. Rectificarea sa priveasca un drept asupra caruia apare ca titular o alta persoana iar intre reclamant si cel inscris in CF nu exista un raport juridic in temeiul caruia reclamantul sa poata cere inscrierea (altfel am la indemana o simpla cerere adresata registratorului).
Boon ... asadar am dreptul, am o alta persoana care apare in CF ca titulara a dreptului si nu am la indemana o simpla cerere adresata BCF pentru ca cealalta persoana nu este de acord si nu am nici un raport juridic cu ea in temeiul caruia sa pot cere inscrierea mea asa ca ma adresez instantei de judecata si ii solicit sa aduca situatia din CF la realitate.
Ma rog, asta e in teorie, acum sa vedem ce stim despre speta d-voastra ... nimic ... decat ca s-a cerut de catre BGC rectificarea unei inscrieri unde apare ca titular BOR. Banuiesc ca BOR s-a intabulat dupa ce BGC a fost desfiintata oficial, ca succesoare in drepturi a acesteia. In aceasta ipoteza rectificarea ar fi inadmisibila pentru ca ar crea un anacronism evident: Biserica greco-catolica ar aparea intabulata in CF cu toate ca la epoca intabularii nu exista. :O Oy-vey!
Dar poate ne ziceti d-voastra mai multe inclusiv istoricul cartii funciare.
Multumesc pentru raspuns!
Asa este cazul BOR s-a intabulat in CF dupa desfiintarea BGC
Oare rectificarea nu ar fi posibila daca s-a orbtine o hot judecat prin care sa se declare ca inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil ? (art 34 din L 7 pe 1996) Presupun ca actul de atribuire in baza decretelor 348 si 177 nu poate fi considerat valabil
Imi cer scuze daca intrebarile puse nu sunt tocmai pertinente :P
Nevalabilitatea actului de atribuire trebuie constatata anterior rectificarii. Or, acest lucru se putea face ca efect al legii speciale.
Parerea mea este ca rectificarea cartii funciare s-ar fi putut cere doar dupa ce bunul revenea prin efectul legii speciale in patrimoniul reinfintatei BGC.
Cu alte cuvinte, ratand cererea de reconstituire a dreptului de proprietate BCG nu mai are nici un mijloc prin care sa redobandeasca proprietatea pierduta.
Anulare intabulare
wub
Impreuna cu mai multi prieteni am cumparat in cot parte un teren. Ulterior l-am dezmbrat prin act de partaj, fiecaruia revenindui o anumita parcela. Acum ... (vezi toată discuția)