Daca una din parti nu-si indeplineste obligatiile, cand acel contract devine nul? La cat timp de la semnarea sa? Este nevoie de acordul scris al ambelor parti pentru anularera sa , sau nulitatea deriva din insusi faptul ca una din parti nu si-a indeplinit obligatiile?
Nulitatea are legatura cu aspecte existente la momentul incheierii contractului, si nu cu executarea lui.
In functie de prevederile contractului, acesta poate inceta in cazul neexecutarii de catre una dintre parti a obligatiilor asumate.Daca nu se prevede prin contract o posibilitate de denuntare a acestuia de catre dvs., puteti cere instantei sa desfiinteze contractul. Atat timp cat cealalta parte nu-si indeplineste obligatiile sale, nici dvs. nu puteti fi obligat sa dati curs obligatiilor dvs.
pai eu am fost nevoita sa le respect, este vorba despre traducerea unei carti. a trecut un an si editura nu mi-a platit onorarul si nici nu a publicat cartea.
nu s-a stipulat nimic, contractul nu era negociabil, la vremea cand l-am semnat, iar editura respectiva nu a dorit sa-l intocmeasca pe firma mea, ci pe persoana fizica.
Nulitatea presupune un act nevalabil incheiat. Nevalabilitatea se datoreaza nesocotirii conditiilor esentiale cerute de lege pentru inchierea lui valabila. Cauzele de nulitate sunt contemporane inchierii actului.
Rezilierea/ Rezolutiunea are ca premisa un act valabil incheiat. Ea este sanctiunea care intervine pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor uneia dintre parti. Cauzele rezolutiunii/rezilierii sunt posterioare inchierii actului.
In cazul dvs., din cate banuiesc, nu e vorba nici de una nici de alta, ci se pune problema obligarii celeilalte parti sa-si execute obligatia - sa va plateasca contravaloarea prestatiei dvs. (pentru ca desfiintarea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara, ca efect al rezolutiunii, sau incetarea efectelor contractului pentru viitor, lasand neatinse prestatiile efectuate, ca efect al rezilierii, nu cred ca va ajuta sa va primiti banii pentru munca dvs.).
Contract de traducere
PatyM
Buna ziua,
Iata problema mea: Am un contract de traducere cu o editura din Romania, pentru care data scadenta a platii a expirat de 4 luni. La insistentele ... (vezi toată discuția)