avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cand un contract devine nul??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cand un contract devine nul??

as dori sa-mi raspundeti cand un contract de inchiriere intre 2 persoane devine nul sau ce duce la anularea automata a contractului incheiat?
nerespectarea in totalitate a unei clauze mentionate in contract atrage nulitatea contractului?
Contractul de inchiriere inceteaza prin:
-expirarea termenului stipulat
-denuntarea unilaterala a contractului de inchiriere de catre chirias
-rezilierea contractului in cazul neexecutarii obligatiilor sau savarsirii de catre chirias a unor fapte culpabile
-decesul sau parasirea locuintei de catre chirias.

Nulitatea intervine prin nerespectarea conditiilor de fond si forma la incheierea acestuia.
Mult succes,
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Mihaela Hornea, Avocat
bucurescu a scris:

as dori sa-mi raspundeti cand un contract de inchiriere intre 2 persoane devine nul sau ce duce la anularea automata a contractului incheiat?
nerespectarea in totalitate a unei clauze mentionate in contract atrage nulitatea contractului?

Confundaţi noţiunile. Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale nu atrage nulitatea sau anularea actului, ci desfiinţarea lui pentru viitor (rezilierea), aşa cum bine sublinia alina hornea

Da, partea interesată poate cere rezilierea contractului pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către cealaltă parte. Depinde şi de natura obligaţiei, nu orice obligaţie neîndeplinită justifică rezilierea. Fiţi mai explicit.

Liviu S.Bordaş

bucurescu a scris:

..... cand un contract de inchiriere .....devine nul ....?

Un contract nu "devine" nul.

Daca vreti, intr-o formulare cu totul improprie din p.d.v juridic, el "se naste" nul.

Nulitatea este sanctiunea care loveste actul in caz de nerespectare la momentul inchierii lui a dispozitiilor legale care reglementeaza conditiile sale de valabilitate. Nevalabilitatea se datoreaza tocmai nesocotirii conditiilor esentiale cerute de lege pentru incheierea lui valabila.
Deci, cauzele de nulitate sunt contemporane incheierii actului.

Neexecutarea culpabila a contractului (valabil incheiat) atrage sanctiunea rezolutiunii sau rezilierii (desfiintarii lui cu efect pentru trecut sau numai pentru viitor). Cauzele care atrag desfiintarea sunt posterioare inchierii actului.

Pentru contractul de inchiriere (contract cu executare succesiva) sanctiunea care intervine in cazul neexecutarii sau executarii necorespunzatoare a obligatiilor asumate este rezilierea (desfiintarea cu efect pentru viitor).

Nu putini sunt cei care ajung (fara avocat) in intanta cerand nulitatea cu argumente care atrag rezilirerea si viceversa. In ambele situatii "mor cu dreptatea in mana" si dau vina pe justitie. Dar de fapt ei n-au stiut ce sa ceara. Iar judecatorul nu da ce nu i se cere.
romascanu, moderator
am intalnit situatia in care chiriasul avea drept clauza obligatia de a face canalizare, a repara si zugravi imobilul inchiriat.
chiriasul nu a facut decat cateva reparatii de tencuire si varuire a casei dar nu a facut canalizarea asa cum s-a obligat.
acest lucru inseamna nerespectarea clauzei si atrage rezilierea?

apropos, modificarea suprafetei terenului prin constructii auxiliare fara acordul propietarului pot fi considerate ca actiuni culpabile ale chiriasului?
bucurescu, utilizator
Omul vrea sa stie cind si in ce conditii contractul devine NUL si nu discuta despre reziliere,care asa cum bine se stie intervine in cu totul alte conditii.

Alte discuții în legătură

Obligatii persoane fizice si persoane juridice carmen silva carmen silva S-a inchiriat un imobil compus din 4 camere unei persoane. La momentul respectiv contractul s-a facut astfel: " X in calitate de proprietar inchiriaza ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefania-andreea stefania-andreea In decembrie 2010 matusa mea mi-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.As dori sa stiu daca ea ar putea in vreun fel sa \"atace\" ... (vezi toată discuția)
Ce pot face cand nu se respecta clauzele contractuale??? bucurescu bucurescu Iata cum stau lucrurile: Mama mea a decedat acum 4 ani, iar inainte de a muri a facut un contract de inchiriere a unui spatiu cu o firma. Adica a inchiriat ... (vezi toată discuția)