Iata cum stau lucrurile:
Mama mea a decedat acum 4 ani, iar inainte de a muri a facut un contract de inchiriere a unui spatiu cu o firma. Adica a inchiriat casa unei firme.
Dupa moartea ei am vazut contractul si am citit ca printre clauze se gaseste una care nu a fost indeplinita de catre chirias, iar de fiecare data cand ii pun in vedere acest lucru imi spune ca nu mai este mama si au picat .
Suna cam asa clauza:
"1. chiriasul se obliga sa repare, sa intretina si sa amenajeze imobilul ce i s-a inchiriat si sa execute pe cheltuiala sa canalizarea, acestea ramanand propietarului dupa incetarea contractului"
Chiriasul nu a facut mare lucru decat a pus putina gresie pe scarile de la intrare 1mp, a pus un aparat de aer conditionat si atat.
Ce pot face in aceasta situatie???
Nerespectand clauza in totalitate pot cere anularea contractului??
Nu neaparat, daca aceasta nu este cauza de reziliere, nu puteti cere desfiintarea sa.
In schimb puteti cere in instanta obligarea acestora la a-si indeplini obligatia contractuala.
am facut succesiunea dupa mama mea.
deci pe ce motiv pot cere rezilierea? este posibil asa ceva?
Mi s-a raspuns de catre un avocat
" ca nu oricefel de neexecutare da dreptul sa cer rezilierea contractului. Obigatia de a face canalizare nu este chiar obligatia ce poate fi pusa in sarcina chiriasului.
Este o clauză abuzivă deoarece tinde să înfrîngă o normă imperativă a Legii locuinţei (L.114/1996, art 22) care prevede interzicerea oricăror clauze în contractul de închiriere prin care locatorul ar fi exonerat de obligaţiile sale legale, una dintre aceste obligaţii fiind aducerea locuinţei în stare de întrebuinţare."
Deci sa inteleg ca acele clauze au fost trecute de forma in contract??