avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatii persoane fizice si persoane juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatii persoane fizice si persoane juridice

S-a inchiriat un imobil compus din 4 camere unei persoane.
La momentul respectiv contractul s-a facut astfel:
" X in calitate de proprietar inchiriaza imobilul D-nului Y in caliatate de chirias cu destinatia de frizerie"
La un an de la inchiriere, respectivul chirias, care avea o asociatie familiara la vremea aceea, isi schimba asociatia in societate comerciala punand denumirea de S.C. "Salon Belladonna" SRL, unde pe langa frizerie a infiintat si coafura, cosmetica, masaj...
Intrebarea este:
contractul incheiat la notar, mai este valabil daca chiriasul a trecut din statutul de persoana fizica in persoana juridica?
proprietarul poate cere incheierea altui contract?
are vreo importanta acest lucru?
este legal ca dintr-o banala frizerie asa cum a declarat el si-a facut un mare salon unde presteaza si coafura, epilat, cosmetica si masaj???
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
carmen silva, utilizator
Cel mai recent răspuns: bucurescu , utilizator 15:11, 20 Septembrie 2008
Dacă subînchirierea nu a fost interzisă printr-o prevedere din contractul iniţial, nimic nu împiedică persoana fizică titulară a dreptului de folosinţă să subînchirieze imobilul respectiv. Singurul impediment ar rămîne acela al schimbării destinaţiei imobilului, ori, în cazul expus, nu cred că prestarea unor servicii de coafor, cosmetică, masaj ar putea constitui o schimbare a destinaţiei unui spaţiu în care pînă atunci se executau doar servicii de frizerie. În fond, care este deosebirea dintre frizerie şi coafor? Apoi, frizerul nu execută şi operaţiunea de masaj? Ba da, cel puţin la nivelul scalpului şi al umerilor...

În caz contrar, dacă subînchirierea a fost interzisă prin contract, este limpede că persoana juridică nou înfiinţată nu poate desfăşura activităţi în acel spaţiu în temeiul unui contract de subînchiriere.
Nefiind nici continuatoarea (succesoarea în drepturi) a chiriaşului iniţial, care şi-a încetat existenţa, nu se poate prevala de existenţa primului contract, fiind necesar un nou contract între persoana juridică şi proprietar.

Liviu S.Bordaş

ce pot sa-ti spun este ca am auzit de o astfel de situatie, iar din cate stiu s-a cerut anularea contractului respectiv deoarece fusese incheiat intre " ION , in caliatete de proprietar si VASILE in calitate de chirias, deci la vremea aceea chiriasul era persoana fizica iar apoi a trecut in statutul de persoana juridica.
si inca o chestie a facut inchirierea spatiului cu destinatia de frizerie, dar el presteaza alte servicii care sunt in afara obiectului prezentat.
eu stiu ca frizeria e frizerie iar coafura, epilatul, cosmetica, manichiura...... sunt total diferite

domnule cosilier,
in contract scrie clar ca , chiriasul nu are voie sa subinchirieze imobilul.....
apoi respectivul spune ca in camere unde se face coafura, cosmetica si masaj tot el este patron ca-i administratorul salonului, deci cum se poate dovedi ca a subinchiriat, cand sunt tot ale societatii infiintate??
Acum este societatea lui, unde el este patron...
Intrebarea era daca nu cumva este vreo cauza de anulare a contractului...
chiriasul poate fi obligat de catre proprietar sa incheie alt contract?
Sa inteleg ca este o subinchiriere "mascata"?
Deci la vremea aceea in contract chiriasul este trecut cu numele sau Ilie Dorel, iar acum este administratorul salonului de infrumusetare " Salon Belladonna", deci PROPRIETARUL poate cere anularea primului contract si incheierea altuia, deoarece citez:
În caz contrar, dacă subînchirierea a fost interzisă prin contract, este limpede că persoana juridică nou înfiinţată nu poate desfăşura activităţi în acel spaţiu în temeiul unui contract de subînchiriere.
Nefiind nici continuatoarea (succesoarea în drepturi) a chiriaşului iniţial, care şi-a încetat existenţa, nu se poate prevala de existenţa primului contract, fiind necesar un nou contract între persoana juridică şi proprietar


Mentionez ca si chiariasul lucreaza in acel salon alaturi de angajatii sai.
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
carmen silva, utilizator
Ar fi fost util să specificaţi de la bun început că subînchirierea este interzisă. Nu mai pierdeam timp analizînd posibile variante...

Nu, nu poate cere anularea contractului, ci rezilierea lui. Din punct de vedere juridic sunt două chestiuni distincte.

Dacă doreşte să închirieze imobilul noii societăţi, nimic nu-l împiedică să o facă. Iar societatea, înclin să cred, are tot interesul să continue activitatea în spaţiul în care şi-a format clientela. Deci, inclusiv să încheie un contract, chiar dacă în alte condiţii financiare, pe care le poate negocia.

Oricum, ceea ce trebuie reţinut este că, aşa cum aţi expus cazul, societatea nou constituită - persoană juridică distinctă, de sine stătătoare, fără nicio legătură cu fosta asociaţie familială şi fără altă legătură cu persoana fizică decît calitatea de administrator şi asociat unic a acesteia (calităţi care nu o fac să se confunde cu persoana juridică) - nu are în momentul de faţă niciun drept de folosinţă asupra imobilului.

Liviu S.Bordaş



Alte discuții în legătură

Raspunsuri si opinii amaliamai amaliamai Buna seara Am inchiriat acum ceva timp un imobil ptr. a-mi desfasura activitatea de coafura. Am mers cu propietarul si an facut la un notar un contract unde ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere, subinchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de SC am inchiriat un spatiu de la o PF. In contract nu este specificat nimic despre ... (vezi toată discuția)
Va rog raspundeti mi la aceasta intrebare:pot deschide un coafor intr-o garsoniera la parterul unui bloc? nicola danut nicola danut DE CEVA VREME MA FRAMANTA ACEASTA INTREBARE,DORESCSA MI DESCHID UN COAFOR SI PT A EVITA SPATIILE COMERCIALE ATAT IN CHIRIE CAT SI IN VANZARE PT CA AU UN COST ... (vezi toată discuția)