avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de inchiriere, subinchiriere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de inchiriere, subinchiriere

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
In calitate de SC am inchiriat un spatiu de la o PF. In contract nu este specificat nimic despre subinchiriere. Mentionez faptul ca proprietarul a spus de la inceput ca nu este de acord sa subinchiriez , are si martori in acest sens doar ca a omis sa scrie si in contract. Acum as dori sa subinchiriez acel spatiu dar proprietarul nu este de acord. As putea totusi sa subinchiriez avand in vedere faptul ca in contract nu este specificat nimic nici ca pot nici ca nu pot sa subinchiriez acel spatiu?
As putea sa ma folosesc de faptul ca in obiectele de activitate ale firmei am si inchirieri, subinchirieri? Pur si simplu as desfasura activitatea firmei care este si de inchirieri.
As putea avea probleme cu proprietarul? Se poate folosi proprietarul de faptul ca mi-a comunicat verbal ca nu o sa fie de acord sa subinchiriez avand si martori in acest sens?
Dar alte activitati comerciale as putea sa desfasor in acel spatiu in cazul in care totusi nu se poate subinchiria? Sau trebuie sa cer si acordul proprietarului?
Daca de ex. doresc sa deschid un punct de lucru, un mic bar de ex., am nevoie la Registrul Comertului de acordul proprietarului sau al vecinilor? Mentionez ca spatiul este o casa de locuit dar in urma unor amenajari se poate transforma intr-un mic bar.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 17:06, 17 Septembrie 2009
Daca in contract nu este stipulat expres ca este interzisa sublocatiunea, atunci puteti subinchiria fara acordul proprietarului.
Pentru schimbarea destinatiei apartamentului aveti nevoie de acordul proprietarului in primul rand, de al vecinilor direct afectati, iar daca doriti sa faceti si transformari (daramare pereti, o noua iesire, etc.), aveti nevoie si de autorizatie de constructie.
Pentru a declara punct de lucru la ORC in spatiul pe care il aveti inchiriat, trebuie sa aveti acordul proprietarilor si al vecinilor, conform prevederilor legale.( normele de aplicare ale Legii 26/1990). Subinchirierea fara acordul proprietarul nu se poate face. De regula mandatul, se probeaba numai in scris. Neavand specificat in contract faptul ca puteti subinchiria se presupune ca nu vi l-a dat. Mai mult decat atat legea 114/1996 presupune ca subinchirierea sa se faca numai cu acordul proprietarului si in conditiile stabilite de acestea.
Din punctul meu de vedere, nu puteti subinchiria fara acordul expres si scris al proprietarului, in cazul d-voastra.
Pentru ca sa puteti desfasura alte activitati inafara de cele trecute in contractul de inchiriere initial, ar trebui sa propuneti proprietarului, modificarea acestuia, printr-un act aditional, care va este necesar la ORC pentru deschiderea punctului de lucru.
In schimb cred ca ar mai fi o solutie, o asociere in participatiune cu respectivul partener prin care sa puteti face o subinchiriere mascata.

PS. Ultima fraza o aplicati daca nu aveti nicio alta solutie, intrucat este cam neonoranta.
In cazul de fata, apartamentul nefiind folosit ca si locuinta, ci ca sediu pentru desfasurarea activitatii unei societati comerciale, nu se aplica prevederile legii locuintei, ci cele de drept comun privind inchirierea.
Contractul de locatiune (inchiriere) nefiind unul intuitu personae, dreptul de folosinta poate fi transmis prin intermediul contractului de subinchiriere, doar ca subinchirierea nu poate fi convenita in alte conditii decat cele stabilite prin contractul principal (cel initial, de inchiriere dintre PF si SC).

Suprema Lex: contractul de inchiriere inseamna cedarea folosintei unui bun contra unui pret, nu are nicio legatura cu mandatul, cele doua notiuni nu se confunda.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Lorena Chirila, Avocat
Avand in vedere faptul ca Alina 240 nu a specificat care este obiectul contractului de inchiriere dintre Societatea comerciala si persoana fizica, mentionand doar ca spatiul este o casa de locuit, am considerat ca este necesar sa mentionez si prevederile legii 114/1996.( societatea comerciala putea folosi spatiul si in alte scopuri decat cele comerciale, conform obiectului contractului incheiat.)
Chiar si in cazul in care este folosit de catre societatea comerciala ca si sediu social, subinchirierea sau transformarea destinatiei spatiului nu poate fi facuta fara acordul proprietarului.
Contractul de subinchiriere se semneaza numai de catre chiriasul principal si chiriasul subsecvent, in baza acceptului prealabil al proprietarului si al contractului de inchiriere initial. Acest acord, constituie un mandat acordat de catre proprietar locatarului, de a putea ceda la randul sau folosinta spatiului. Nu am confundat institutia contractului de inchiriere cu institutia mandatului.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere lauraclio lauraclio poate chiriasul sa incheie un contract de comodat cu o societate comerciala in conditiile in care prin contractul de inchiriere a fost interzisa subinchirierea ... (vezi toată discuția)
Probleme pentru proprietar in cazul subinchirierii raccone raccone Buna dimineata! Am urmatoarea speta: In calitate de proprietar persoana fizica am inchiriat un spatiu comercial catre o sc. Dupa 1 luna vine chiriasul sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pf ofera in comodat unei firme un spatiu (cu drept de subinchiriere). se poate ca firma sa subinchirieze spatiul altor pf? Veridis Quo Veridis Quo Buna ziua Am o dilema care suna cam asa: >PF ofera in comodat un spatiu unei firme cu drept de subinchiriere stipulat in contract >Firma ofera in ... (vezi toată discuția)