avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de inchiriere, subinchiriere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de inchiriere, subinchiriere

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
In calitate de SC am inchiriat un spatiu de la o PF. In contract nu este specificat nimic despre subinchiriere. Mentionez faptul ca proprietarul a spus de la inceput ca nu este de acord sa subinchiriez , are si martori in acest sens doar ca a omis sa scrie si in contract. Acum as dori sa subinchiriez acel spatiu dar proprietarul nu este de acord. As putea totusi sa subinchiriez avand in vedere faptul ca in contract nu este specificat nimic nici ca pot nici ca nu pot sa subinchiriez acel spatiu?
As putea sa ma folosesc de faptul ca in obiectele de activitate ale firmei am si inchirieri, subinchirieri? Pur si simplu as desfasura activitatea firmei care este si de inchirieri.
As putea avea probleme cu proprietarul? Se poate folosi proprietarul de faptul ca mi-a comunicat verbal ca nu o sa fie de acord sa subinchiriez avand si martori in acest sens?
Dar alte activitati comerciale as putea sa desfasor in acel spatiu in cazul in care totusi nu se poate subinchiria? Sau trebuie sa cer si acordul proprietarului?
Daca de ex. doresc sa deschid un punct de lucru, un mic bar de ex., am nevoie la Registrul Comertului de acordul proprietarului sau al vecinilor? Mentionez ca spatiul este o casa de locuit dar in urma unor amenajari se poate transforma intr-un mic bar.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 17:06, 17 Septembrie 2009
Art. 1418 Cod civil:
"(1) Locatarul are dreptul de a subinchiria ori a subarenda si de a ceda contractul sau catre altul, daca o asemenea facultate nu i-a fost interzisa.
(2) Ea poate fi interzisa in tot ori in parte; aceasta interzicere nu se prezuma, ci trebuie sa rezulte din o stipulatie speciala."
Deci... daca subinchirierea nu este interzisa prin contract, atunci este intotdeauna permisa.

In cazul in care subinchirierea este conditionata de consimtamantul locatorului, atunci transmiterea dreptului de folosinta de catre chirias este afectata de aceasta conditie, dar in niciun caz acest consimtamant nu poate fi interpretat drept un mandat acordat de locator chiriasului. Mandatul presupune incheierea unui act juridic de catre mandatar in numele mandantului, or in cazul subinchirierii locatarul transmite unui tert propriul sau drept de folosinta, este un contract incheiat in nume propriu si nu in numele locatorului.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Lorena Chirila, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere lauraclio lauraclio poate chiriasul sa incheie un contract de comodat cu o societate comerciala in conditiile in care prin contractul de inchiriere a fost interzisa subinchirierea ... (vezi toată discuția)
Probleme pentru proprietar in cazul subinchirierii raccone raccone Buna dimineata! Am urmatoarea speta: In calitate de proprietar persoana fizica am inchiriat un spatiu comercial catre o sc. Dupa 1 luna vine chiriasul sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pf ofera in comodat unei firme un spatiu (cu drept de subinchiriere). se poate ca firma sa subinchirieze spatiul altor pf? Veridis Quo Veridis Quo Buna ziua Am o dilema care suna cam asa: >PF ofera in comodat un spatiu unei firme cu drept de subinchiriere stipulat in contract >Firma ofera in ... (vezi toată discuția)