avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive

Nu sunt specialist in doemniu, asa ca apelez la bunavointa dvs.
M-ar interesa si pe mine daca acest act normativ (Legea 193/2000) se aplica si in cazul contractelor incheiate intre 2 persoane juridice. Va intreb pentru ca am observat ca la definirea termenului de consumator sunt trecute persoanele fizice sau asociatiile de persoane fizice.
As vrea sa dezvolt putin: este vorba despre contestarea unei clauze abuzive (asa consideram noi) dint-un contract de asigurare facultativa a unui autoturism (mai pe romaneste, CASCO), incheiat de societatea noastra cu un asigurator. Si anume, este vorba despre conditia de neplata a prejudiciului in cazul furtului autoturismului daca in masina de aflau cheia si/sau actele originale ale masinii.
Astept un raspuns din partea dvs. si eventual alte propuneri de acte normative ce trebuie avute in vedere in cazul formularii unei astfel de actiuni in instanta.

Va multumesc.

P.S.: Sper ca se intelege ce am scris si imi cer scuze daca nu folosesc terminologia uzitata in domeniu (asa cum am spus, nu fac parte din bransa).
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 21:09, 24 Aprilie 2008
Daca se stipuleaza o astfel de clauza, societatea de asigurari considera ca soferul are o parte din vina pentru furtul autoturismului. NU erati obligat sa semnati contractul de asigurare daca stiati aceste clauze.
De exemplu, pot sa-mi las masina cu cheile inauntru si sa-mi anunt o cunostinta despre asta. Persoana ia autoturismul si il ascunde bine, iar eu anunt ca a fost furat si astept sa fiu despagubit.
NU cred ca este o clauza abuziva cea cu cheile, insa daca se aflau actele masinii inauntru nu mi se pare normal sa nu puteti fi despagubit.
Aprecierea "clauzei abuzive" este destul de subiectiva.
Puteti incerca o actiune in instanta, sa vedeti ce se intampla...
Eu am semnat contractul de leasing financiar, la care exista o anexa unde sunt prezentate conditiile generale de asigurare. Nu exista un contract distinct de asigurare. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca aceste conditii nici nu mi-au fost inmanate la semnarea contractului (mea culpa).

Legeat de treaba asta, va cer si eu o parere. Contractul de leasing cuprinde vreo 6 anexe, una dintre acestea fiind cea in care sunt prevazute conditiile generale de asigurare. Problema e ca aceasta nu are nicio mentiune de genul "Anexa nr. ____ la contractul de leasing nr____". Deasemenea, nici macar nu este semnata si stampilata de noi. Este adevarat, ca la sfarsitul contractului efectiv se face referire si la cele 6 anexe si este inserata o fraza de genul "utilizatorul a luat la cunostinta de prevederile anexelor..." (reproduc din memorie), dar uite ca alte anexe (cum ar fi Oferta de leasing, procesul verbal de predare-primire, scadentarul, etc.) sunt numerotate (gen Anexa nr. 1, 2, 3...) si, mai mult, sunt semnate si stampilate de noi.
Pot spune ca alea semnate de noi au fost insusite, iar cele nesemnate nu?
nu cred ca poate fi vorba de o clauza abuziva. nu agreez nici eu firmele de asigurari pe inspectorii acestora nici atat daca vad ca sunt subiectivi, insa daca prin absurd ati fi asigurator veti vedea ca este imperativa o astfel de prevedere deoarece aceasta "neatentie" de a lasa cheile sau actele faciliteaza furtul acestuia. E ca si cum ati spune "poftim! serviti va rog! :)" Nu cred ca are succes o astfel de actiune in instanta. Cred ca la toate firmele de asigurari se intalneste aceasta clauza.
Parerea mea este ca este o clauza abuziva, dar asta va decide instanta.
Rugamintea mea este, daca nu va suparati, sa imi raspundeti daca aceasta lege este aplicabila unui contract incheiat intre 2 societati comerciale?
Este o clauza abuziva asa cum este prevazuta in Legea nr.193/2000, insa prevederile acestei legi se aplica numai consumatorilor : persoane fizice sau grup de persoane fizice constituite in asociatii ( art.2 alin 1 din legea clauzelor abuzive)

Alte discuții în legătură

Procedura clauza abuziva contract Imparatul Imparatul Un garant a semnat ca renunta la beneficiul de discutiune dintr-un contract de garantie bancara. Acuma creditorul nu mai poate achita si banca avenit dupa ... (vezi toată discuția)
Camatarie la firmele de leasing Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua, in 2008 am incheiat pe societate cu o firma de leasing un contract prin care am achizitionat un autoturism in valoare de 21.000 euro. am platit ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive intr-un contract autentificat raduallan raduallan Este vorba despre o promisiune de vanzare -cumparare a unui apartament, act incheiat intre o persoana fizica si o firma. Promisiunea de v-c s-a incheiat la ... (vezi toată discuția)