Este vorba despre o promisiune de vanzare -cumparare a unui apartament, act incheiat intre o persoana fizica si o firma. Promisiunea de v-c s-a incheiat la notar. Prevede achitarea in curs de un an de zile a 20% din pret. Dupa un an urma a fi finalizata constructia si se incheia contractul de v-c la notar si se achita integral. Promisiunea prevede ca daca promitentul cumparator nu mai doreste sa incheie contractul sau nu mai poate pierde avansul de 20%. Asta s-a si intamplat, omul nu a mai putut achita diferenta de pret si nu a incheiat contractul de v-c, pierzand avansul.
Se pune intrebarea, avand in vedere prevederile lit. r din din Anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive in contractele dintre comercianti si consumatori ("sunt abuzive clauzele care permit comerciantului obtinerea unor sume de bani de la consumator, in cazul neexecutarii sau finalizarii contractului de catre acesta din urma, fara a prevedea existenta compensatiilor in suma echivalenta si pentru consumator, in cazul neexecutarii contractului de catre comerciant"), daca s-ar putea inainta o actiune de constatare a clauzei abuzive. De mentionat ca actul respectiv nu contine obligatii echivalente si din partea firmei vanzatoare in caz de neandeplinire a obligatiilor. Respectiv, va intreb daca un contract autentificat la notar poate fi analizat prin prisma actului normativ mentionat, sau astfel de contracte sunt excluse de la aplicarea Legii nr. 193/2000? Multumesc!
Daca in precontract se prevede o sanctiune cel putin similara din partea promitentului vanzator, pentru neandeplinirea la timp al obligatiei sale(daca din vina sa ....la data x nu poate inchea vanzarea-cumpararea...datoreaza o suma Y de bani promitentului cumparator cu titlu de despagubiri) atunci nu sunteti sub incidenta actului normativ indicat de catre d-voastra.
Avansul de 20% achitat de promitentul comparator este in jur de 16 mii de euro.
El a pierdut avensul in conditiile in care nu a putut sa incheie contractul de v-c.
Insa, "pierderea" lui este disproportionat de mare in comparatie cu ce trebuia sa faca vanzatorul daca nu se incheia contractul din vina sa (vanzatorul se obliga sa plateasca dupa trecerea unui termen de 3 luni de la data la care trebuia semnat contractul de v-c, lunar o suma de 200 euro).
Am intrebat pe cineva de la protectia consumatorilor, care au reclamatii privind clauze abuzive in contracte, dar mi-au spus ca nu au intalnit cazuri de contracte notariale cu clauze abuzive, ci mai mult contracte de prestari servicii etc.
Asadar intrebarea e urmatoarea: Legea 193/2000 se aplica doar contractelor standard, preformulate, de adeziune, care nu au putut fi negociate de consumatori, sau si actelor precum cel despre care v-am spus anterior? Cu alte cuvinte, notarul nu este garantul legalitatii actului pe care il autentifica?
Ba da . Notarul este garantul legalitatii actului insa continutul actului ca si clauze este stabilit de comun acord de catre parti. Notarul vegheaza ca sa nu existe clauze ilegale , nu si disproportionate!B-)
Iar contractul este lege intre partile contractante!
Problema e ca fiind disproportionate, acele clauze sunt si ilegale prin prisma actului normativ mentionat.
Mie legea asta mi se pare foarte proasta. Cei de la protectia consumatorului, in astfel de situatii solicita dovada negocierii clauzei. De obicei, aceasta dovada este un proces-verbal semnat de ambele parti anterior incheierii contractului (il au doar cei care au mai trecut prin astfel de probleme) din care reiese ca a fost pusa in discutie clauza respectiva. In fapt nu este vorba de negociere ci e suficient sa fie pusa in discutie (aviz celor intersati); asta e dovada negocierii.
Notarul, in conditiile Legii nr. 36/1995, este obligat sa verifice ca actele pe care le instrumenteaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri, sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului acestor acte spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele, in scopul prevenirii litigiilor, are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice.
Inclin sa cred ca contractele notariale sunt excluse de la aplicarea legii nr. 193/2001; din pacate nu gasesc o cazuistica din acest domeniu.