avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SENTINTA PENALA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SENTINTA PENALA

BUNA AS DORI SA STIU INTRO SENTINTA PENALA JUDECATORUL TRE SA MOTIVEZE TOATE CERERILE DEPUSE DE AVOCAT?INDIFERENT CA ADMITE SAU RESPINGE CEREREA?TRE SA LAMUREASCA CA PT CE ADMITE SAU RESPINGE?E POSIBIL SA NICI NU FACA REFERIRE LA UNELE CERERI NICI CA RESPINS NICI CA ADMIS.MA PUTETI LAMURI VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:49, 23 Ianuarie 2011
Se aplică art. 19.
PAI DA DAR NU SA APLICAT SI NICI NU SA FACUT REFERIRE DE CE!!!!!!!!!!!1
Am mai verificat problema şi am ajuns la următoarele concluzii:

Se pare că instanţele de judecată au tendinţa să nu facă aplicarea art. 19 dacă cel denunţat nu a fost, cel puţin, trimis în judecată.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie încercat a se solicita în apel aplicarea lui, pe următoarele considerente:

a. Textul legal conţine conjuncţia "sau":

Art. 19.
Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.


Prin urmare, condiţia tragerii la răspundere penală a denunţatului nu este imperativ prevăzută de norma legală.

b. Aplicarea art. 19 doar în situaţia trimiterii în judecată, sau, mai rău, a condamnării celui denunţat ar constiuii o gravă discriminare, condiţionând dreptul denunţătorului de a beneficia de prevederile legale în favoarea sa de desfăşurarea procedurilor judiciare într-un alt dosar.

Atâta timp cât din actele şi lucrările dosarului în care este cercetat denunţatul rezultă cel puţin indicii temeinice că fapta denunţată este reală, se impune aplicarea art. 19, deoarece inculpatul, cu bună credinţă, a cooperat cu organele de urmărire penală şi a furnizat informaţii relevante despre o faptă ce prezintă pericolul social prev. de lege.


Pe de altă parte, trebuie verificat mersul dosarului penal în care este cercetat cel denunţat - în ce stadiu se află, când va fi trimis în judecată, există şanse să se finalizeze măcar în primă instanţă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a denunţătorului ?

În sfârşit, dacă prin hotărârea definitivă (după apel şi recurs) instanţa nu va face aplicarea art. 19, iar ulterior rămânerii definitive a acestei hotărâri, cel denunţat va fi condamnat, se poate promova contestaţie la executare, prin care să se ceară reducerea pedepsei prin aplicare art. 19.

Iată o astfel de speţă, în care contestaţia a fost admisă iar recursul Parcheului împotriva sentinţei a fost respins:

[ link extern ]
Da, hotararea imi pare dreapta si fiind singura modalitate de indreptare a unei situatii in care inculpatul nu a putut beneficia de cauza de reducere a pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii aplicare art 16 legea 143/2000 aceeasi_v aceeasi_v O cunostinta de-a mea este in arest preventiv, cercetata pentru consum si trafic de droguri de mare risc. La momentul arestului a avut un avocat din oficiu, ... (vezi toată discuția)
Injumatatire pedepsa gemi gemi daca incadrarea este asta art. 329 alin. 1 şi 2, teza finală Cod penal, raportat la art. 65 alin. 1 şi 2 si În baza art. 12 alin. 1, raportat la art. 2 ... (vezi toată discuția)
Recunosterea faptei florin2kx florin2kx Am inteles ca in cazul de trafic de canabis, daca faci un denunt limitele pedepsei sunt reduse la jumatate. Am mai citi in codul penal ca, daca recunosti fapta ... (vezi toată discuția)