avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocatul ia termen in cunostinta pentru parte?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocatul ia termen in cunostinta pentru parte?

As vrea sa-mi spuneti parerea voastra despre urmatoarea situatie:
Saptamana trecuta am avut un dosar pe dreptul familiei. Al doilea termen. La primul termen, pentru partea adversa-parata-s-a prezentat avocata sa care a solicitat termen pentru aparare. Nu m-am opus. Fiind plecata din tara parata - si facandu-se procedura cu strainatatea, instanta i-a pus in vedere colegei mele sa intrebe partea daca intelege sa isi aleaga domiciliul in tara. La termenul acesta am constatat ca in incheiere parata apare cu termen in cunostinta. I-am solicitat judecatoarei rectificarea incheierii, intrucat parata nu a fost prezenta. Mi s-a replicat ca avand aparator ales, acesta a luat termenul in cunostinta. Mie nu mi se pare corect - doar partea poate primi termen in cunostinta sau mandatarul acesteia (avocata nu avea si procura de reprezentare).
Am discutat si cu alti colegi care mi-au confirmat ca aceasta este o practica mai noua, intalnita la judecatorii tineri care vin din institutul de magistratura. La penal nu s-au intalnit astfel de situatii, insa in dosarele civile se prefera a se da termen in cunostinta avocatului, pentru a nu se mai face citatii.
Astept opiniile voastre!;)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:08, 24 Aprilie 2008
Parata are, sau nu are avocat ales?
Avocata adversa a solicitat termen pentru pregatirea apararii?
Imputernicirea avocatiala este suficienta pentru a reprezenta un client. NU este necesara procura speciala. Singura exceptie este in cazul divortului reclamantului in fata judecatoriei, situatie in care avocatul ales sa reprezinte interesele clientului are nevoie de procura speciala notariala.
In penal, invinuitul sau inculpatul este asistat de avocat, in cazul in care se prezinta in instanta, nu este reprezentat pentru ca rspunderea penala este individuala.
Avocatul este tot un mandatar pana la urma, cu un mandat specializat- si reglementat prin lege speciala. De ce sa fim mai catolici decat Papa?Odata ce a fost angajat un avocat si i s-a dat termen in cunostinta acestuia, de ce sa mai fie citata partea?Se prezuma ca avocatul ii apara interesele si tine legatura cu partea.Daca dorea partea sa se ocupe personal de proces, se prezenta macar, sau in civil chiar se apara singura.
Si cum adica avocatul ales nu avea procura de reprezentare? Avea delegatie avocatiala.
Diana Persa a scris:

Avocatul este tot un mandatar pana la urma, cu un mandat specializat- si reglementat prin lege speciala. De ce sa fim mai catolici decat Papa?Odata ce a fost angajat un avocat si i s-a dat termen in cunostinta acestuia, de ce sa mai fie citata partea?Se prezuma ca avocatul ii apara interesele si tine legatura cu partea.Daca dorea partea sa se ocupe personal de proces, se prezenta macar, sau in civil chiar se apara singura.
Si cum adica avocatul ales nu avea procura de reprezentare? Avea delegatie avocatiala.


In divort nu e acelasi lucru. Cazurile de reprezentare in procedura divortului sunt clar reglementate de lege si de stricta interpretare. Avocatul nu poate reprezenta partea decat cu o procura autentica, in rest o poate doar asista.
Dpmdv judecatorul a gresit, nu putea sa-i dea avocatei temen in cunostinta.
vezi art 614 C.pr.civ
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

Legea nu prevede mandat in forma autentica iar daca nu se vor conforma (ma refer doar la parat) nu exista sanctiune .
Sanctionabil insa este reclamantul care lipseste nejustificat sub conditie
art 616 C.pr.civ.
Daca la termenul de judecata, in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.

In ceea ce priveste TC consider ca instanta a procedat corect textul 153 C.pr.civ.fiind aplicabil corespunzator.
....partea care a fost prezenta la o infatisare, ea insasi sau prin mandatar, chiar neimputernicit cu dreptul de a cunoaste termenul, nu va fi citata in tot cursul judecarii la acea instanta, prezumandu-se ca ea cunoaste termenele ulterioare......
Colega nu a precizat obiectul dosarului "dosar pe dreptul familiei". Daca avea divort, putea sa scrie simplu "dosar de divort" de aceea nu mi s-a mai partu necesara dezbaterea cazului special al divortului. Chiar si in aceasta situatie, paratul reprezentat prin avocat se considera ca are termenul in cunostinta, pentur ca reclamantul din procesul de divort este obligat, in prima instanta, sa se prezinte personal la fiecare dezbatere.

Alte discuții în legătură

Avocatul care depunde procura speciala in dosar este obligat sa depuna si delegatie? serbyo serbyo Am si eu o nelamurire. Astazi am intrat intr-un dosar de divort al altui coleg care avea procura dar si delegatie. Clienta lui inainte de deschiderea ... (vezi toată discuția)
un avocat,poate reprezenta o persoana plecata instrainatate,intr-un proces de divort? mihai251979 mihai251979 Buna seara! Sotul, sorei mele a inaintat cerere de divort.A primit 2 citatii acasa ,urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in data de 27.02.2012.Sora mea ... (vezi toată discuția)
Solicitare cerere de divort GeorgePopescu GeorgePopescu Buna ziua, Ma numesc George si am o mare rugaminte, vreau sa ma adresez unui avocat pentru divort, iar intrebarea mea este: daca mai este nevoie sa fiu ... (vezi toată discuția)