avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocatul care depunde procura speciala in dosar este ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocatul care depunde procura speciala in dosar este obligat sa depuna si delegatie?

Am si eu o nelamurire. Astazi am intrat intr-un dosar de divort al altui coleg care avea procura dar si delegatie. Clienta lui inainte de deschiderea dosarului, intrucat pleca din tara a lasat 2 procuri pt acelasi dosar, o procura colegului si una mie pt orice eventualitate. Astazi, colegul a fost "retinut" la parchet mai multe ore asa ca m-a rugat sa intru in dosar si sa depun procura mea.
Am intrat in dosar, fiind si termenul de concluzii, iar colegul adversar a facut un intreg taraboi, ridicand fel si fel de exceptii prin care sustinea ca eu nu pot depune concluzii in dosar doar cu procura speciala intrucat sunt avocat si sunt obligat sa depun si delegatie in baza unui contract de asistenta pe care il solicita sa il depun si pe acesta in instanta. Judecatorul vazand ca ne certam, ne-a lasat la sfarsitul sedintei sa ne calmam. :( Am discutat cu colegul si pana la urma s-a calmat si nu a mai ridicat nici-o exceptie...din motive colegiale, dar totusi el insista ca are dreptate in sensul ca noi avocatii suntem obligati sa debunem pe langa procura si imputernicire in baza unui contract, astfel putandu-se verifica daca s-a taiat chitanta sau nu. Intr-un fel el ma acuza ca am depus doar procura ca sa nu tai chitanta.....in fine, o aberatie pt ca eu eram de fapt in substituire... cu procura :).
Acum totusi intreb, dupa ce am citit legea si statutul...tot nu m-am lamurit pe deplin, PE LANGA PROCURA E NEVOIE SI DE DELEGATIE ? eu imi mentin punctul de vedere in sensul ca procura este suficienta, dar daca ma insel va rog sa imi explicati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:05, 10 Februarie 2011
Presupunand ca era vorba de o procura ca oricare alta...
Adversarul tau a facut o furtuna intr-un pahar cu apa. Pe undeva, avea ceva dreptate dar nu in totalitate.

Deci, ca avocat ar fi trebuit sa ai un contract incheiat cu clienta respectiva. Daca nu exista, pentru ca in cazul nostru contractul a fost incheiat cu un alt avocat, atunci ar fi fost necesara o delegatie de substituire.
Fara asta, numai cu procura, ai fost mandatarul partii. Deci, tot erai reprezentantul partii.
Era un dosar de divort cu minori....si cu reclamanta in strainatate. Nu aveam cum sa intru cu delegatie de substituire, ci doar cu procura. Asa spune lege.
Multumesc pentru raspuns.
in astfel de procese nici nu mai este necesara depunerea imputernicirii avocatiale. este suficienta procura speciala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegatie de substituire ? calin_andrei calin_andrei Salut, am un dosar in alt oras unde sunt eu cu delegatie intrat in dosar (contract cu clientul, delegatie in baza contractului). Vreau sa trimit la termen un ... (vezi toată discuția)
Delegatia de substituire, drept de reprezentare Micaly Micaly Buna ziua Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil: Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din ... (vezi toată discuția)
Avocatul ia termen in cunostinta pentru parte? Gabriela-nicoleta Chihaia Gabriela-nicoleta Chihaia As vrea sa-mi spuneti parerea voastra despre urmatoarea situatie: Saptamana trecuta am avut un dosar pe dreptul familiei. Al doilea termen. La primul termen, ... (vezi toată discuția)