avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... substituire de persoana
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

substituire de persoana

Am urmatoarea problema:
Predau la o clasa de seral, iar unul dintre elevii mei nu a frecventat cursurile de cand a inceput anul scolar. Ieri seara, in sala de clasa, se afla un individ care semana cu cel plecat. Mi-am zis ca poate ma insel si nu l-am intrebat nimic. Dupa ora de curs, am fost abordat de respectivul care mi-a spus cu nonsalanta ca este fratele celui plecat ,ca frecventeaza cursurile cu acordul ..., el neavand nicio treaba cu scoala, fiind student in ultimul an la drept, ca nu doreste decat sa-si ajute fratele plecat si sa accept sa-l notez. Desi am refuzat, mi-a spus ca sunt singura ''piedica'', intrucat celelalte cadre didactice l-au evaluat, sustinand si teze si teste.
Ma gandesc ca inca functioneaza lozinca ''cine nu-i cu noi, e impotriva noastra'' si este posibil ''s-o iau in freza''(scuze pt. expresie, dar alta nu-mi vine in minte) de la colegi si de la...ca vreau sa fiu demn. Ma mai gandesc ca, in cazul in care i-as pune o nota sau doua celui prezent(ca sa nu fac nota discordanta de ceilalti), nu-mi poate garanta nimeni ca la datele respective, fratele plecat nu se afla la furat sau in arestul vreunei sectii de politie din strainatate.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 16:39, 24 Ianuarie 2011
Doamna, acel "elev" nu are ce cauta acolo, dumneavoastra sunteti raspunzatoare pt faptele elevilor in timpul supravegherii, iar daca acceptati sa il notati pe fratele acestuia atunci puteti raspunde de faptele adevaratului elev, deoarece ati consemnat prezenta acestuia intr-un catalog. Adresati-va directorului mai intai si vedeti ce se intampla.
Te consulti cu colegii sa vezi daca stiu de situatie....

si apoi decizii daca

Mergi la parchet si ceri organizarea unui flagrant.

M-ar mira sa fie implicati atat de multi profesori care sa accepte sa-l treaca pe individ in timp ce examenele sunt sustinute de fratele lui. E cam aiurea.


Dvs,daca acceptati cererea acelei persoane,savarsiti doua infractiuni,sanctionate de legea penala,cea de fals csi cea de uz de fals.
Formulati plangere penala sau o sesizaremfie la politie,fie la procuratura competente locului unde este situata scoala.
Acestea vor intreprinde cele legale,probabil in vederea realizarii unui flagrant delict.
Daca ii completeaza note in catalog, savarseste si fals intelectual, daca nu ma insel.
Semneaza undeva profesoara ca elevul este cel pe care il stie? Este catalogul inscris oficial producator de efecte juridice?

In opinia mea, a trece o nota imaginara unui elev nu este infractiune de natura falsului. Falsul material in inscrisuri oficiale cere un anumit mod de savarsire prin falsificarea scrisului sau a inscrisului. Uzul de fals cere producerea unor efecte juridice ceea ce nu e cazul. Falsul intelectual este pista cea mai interesanta, insa cere "atestarea unor fapte sau imprejurari neadevarate", iar aici nu este vorba de o fapta. Profesoara poate oricand invoca faptul ca era in eroare asupra identitatii elevului,

Pot exista alte prevederi exprese care responsabilizeaza profesorul, cum sugereaza @olimpia_ilie, dar nu este vorba de fals.

Legat de flagrant, as vrea sa vad care e infractiunea flagranta: un cetatean sta cuminte in banca la scoala fara sa fie inscris :)
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Dilema nicki nicki Problema mea este urmatoarea: Sunt profesor, iar la una din clasele la care am predat, dirigintele, fara a avea acordul meu verbal sau scris, inainte de ... (vezi toată discuția)
A fost comisa vreo infractiune? Lauramoro Lauramoro Buna ziua, Va prezint pe scurt problema:un director de scoala obliga profesorii unei clase sa promoveze toti elevii, indiferent de numarul de absente sau de ... (vezi toată discuția)
Identitate falsa ContSters173837 ContSters173837 Daca un diriginte trimite in locul unui elev pe o alta persoana sa sustina teze,lucrari de control,etc.pentru a putea promova elevul ce munceste in strainatate ... (vezi toată discuția)