avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Are angajatorul obligatia de a plati CO neefectuat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Are angajatorul obligatia de a plati CO neefectuat?

Buna seara
am stabilit incetarea cim cu acordul ambelor parti. Am 10 luni vechime adica 17,5 (din cate stiu eu) zile de concediu neefectuat, Supervizorul meu mi-a spus ca e posibil ca firma sa nu imi plateasca aceste zile. Sunt obligati sa imi plateasca sau nu aceste zile ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 23 Ianuarie 2011
da, sunt obligati...:thumbup:

Extras din Codul muncii
Art. 141
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 144
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Extras din Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010
Art. 60
(1) Concediul anual de odihna va putea fi fractionat la solicitarea salariatului; una din fractiuni va trebui sa fie de cel putin 15 zile lucratoare. Cealalta parte va trebui acordata si luata pana la sfarsitul anului in curs.
(2) Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
NMarius a scris:

Buna seara
am stabilit incetarea cim cu acordul ambelor parti. Am 10 luni vechime adica 17,5 (din cate stiu eu) zile de concediu neefectuat, Supervizorul meu mi-a spus ca e posibil ca firma sa nu imi plateasca aceste zile. Sunt obligati sa imi plateasca sau nu aceste zile ?
Va multumesc !

Acordarea compensaţiei în bani a concediului de odihnă neefectuat pentru cazul încetării contractului individual de muncă se realizează indiferent de motivul încetării contractului.
Prin urmare, la incetarea c.i.m. angajatorul trebuie sa va compenseze in bani concediul de odihnă neefectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna papy03 papy03 Ce se intampla cu zilele de concediu de anul trecut neefectuate?Care este obligatia angajatorului si totodata care sunt drepturile mele? Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata concediului la sfarsit de an madyfree1987 madyfree1987 Am si eu o intrebare . In momentul in care lucrezi cu carte de munca , norma intreaga , perioada nedeterminata si nu iti iei concediul de odihna cuvenit de 22 ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna elyt2004 elyt2004 Daca nu imi pot efectua in intregime concediul de odihna si intru in concediu de maternitate si apoi in cei 2 ani pt ingrijirea copilului,beneficiez de zilele ... (vezi toată discuția)