avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dezbatere privind salarizarea functionarilor din ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dezbatere privind salarizarea functionarilor din primarii/consilii judetene, in anul 2011

Doresc sa supun dezbaterii urmatoarea problema, referitoare la stabilirea salariului in anul 2011, pentru functionarii publici din primarii/consilii judetene:
a) legea nr. 300/2009 ( in prezent abrogata)- Anexa III, art. 11
"ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene, primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local."
In baza acestor prevederi legale, unele primarii/consilii judetene au acordat aceste suplimente, in anul 2010.
Decizia CCR nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Legea nr. 285/2010
" ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ART. 16
(1) Majorarea totală a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţă de nivelul acordat personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevăzută la alin. (1) poate fi depăşită numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
Din interpretarea acestor prevederi, ar rezulta ca, in situatia in care in luna octombrie 2010, functionarilor public li se acordau acele suplimente salariale, acestea vor fi avute in vedere la stabilirea salariului brut, care se va indexa cu 15 %, incepand cu luna ianuarie 2011..
Ma poate contrazice cineva cu argumente legale.Haideti sa discutam.
Chiar vroiam sa ridic si eu aceasta problema, dar postul tau este foarte precis si cred ca nu mai este loc de interpretari.Eu in cartea de munca am trecut salariul brut la momentul acordarii acestui supliment anul trecut si voi majora cu 15%.E adevarat ca el a fost acordat doar pentru anul trecut, dar L330 a fost abrogata.Teoretic, daca nu era abrogata puteau fi acordate si anul acesta.Nu sunt drepturi salariale castigate ci acordate, dar tot drepturi salariale sunt.Intrebarea mea este daca tot suntem la capitolul asta, le trec in salariul de baza dupa noua lege sau cum sa procedez?
Bun si cei care nu au beneficiat de ele ,din nestiinta celor de la RU e clar ca nu au cum sa primeasca si iar se nasc discutii.Si iarasi pentru unii muma si pentru altii ciuma.La noi nu s-a acordat pentru ca primarul este PDL.Sunt sigura ca domnii consilieri au aprobat in Consiliul Local dar nu s-a pus in practica.Oare se poate acorda retroactiv ? Nu pentru ca se face referire la salarul dn luna octombrie 2010.Cine tine cont de HCL,nimeni.Daca ar fi sa interpretam dupa lege este perfect legal ce scrie d.l mihaicalinescu.Deci,fiecare cu norocul lui.IAR.
eeei, discutii se vor naste mereu, sunt functionari care au "prins" miscarea cu sporul de dispozitiv si suplimentele postului si a treptei de salarizare, asa incat , la momentul de referinta " decembrie 2009" aveau salariile mult mai mari decat alti functionari carei isi desfasura activitatea in conditii similare...
@ marcus_tm > io cred ca da, se aplica la acel brut din luna octombrie 2010, 15 % si rezulta cuantumul noului salariu brut, care se acorda, incepand cu luna ianuarie 2011.chiar daca legea nr.330/2009 a fost abrogata....nu io sunt cel care-a stabilit salariile,si a luat luna octombrie 2010 ca luna de referinta.... :)
Buna ziua!
Si eu cred ca se pot mentine suplimentele salariale! Problema e daca le vor accepta finantele(sau oricine va verifica!!!) la reincadrare........Daca cineva a facut reincadrarea cu pastrarea suplimentelor salariale o rugam sa ne semnaleze din vreme si eventual sa ne spuna daca au reusit sa treaca de Finante!!
Multumiri!
marcus_tm a scris:

Chiar vroiam sa ridic si eu aceasta problema, dar postul tau este foarte precis si cred ca nu mai este loc de interpretari.Eu in cartea de munca am trecut salariul brut la momentul acordarii acestui supliment anul trecut si voi majora cu 15%.E adevarat ca el a fost acordat doar pentru anul trecut, dar L330 a fost abrogata.Teoretic, daca nu era abrogata puteau fi acordate si anul acesta.Nu sunt drepturi salariale castigate ci acordate, dar tot drepturi salariale sunt.Intrebarea mea este daca tot suntem la capitolul asta, le trec in salariul de baza dupa noua lege sau cum sa procedez?



Buna seara:)

Nani, nani cumva? Ca prea se viseaza...;) Frumos, nimic de zis:) Rusine sa-mi fie ca tulbur visul;)

Ia mai cititi cu atentie! Chiar MAI indepliniti conditiile? (facem abstractie ca Legea-cadru 330 e dussssssa)

In primul rand, s-au acordat la propunerea primarului/presedintelui... (stiti textul). Primarul a propus pt 2010 si... in continuare??? Asa NU cred si eu;)


(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt
considerate drepturi câștigate și se acordă în limita fondurilor
disponibile în bugetul local.

(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1)
se aprobă prin hotărâre a consiliului județean ori, după caz,
hotărâre a consiliului local.
(4) Suplimentele salariale stabilite potrivit alin. (1) pot fi
acordate numai dacă veniturile proprii ale bugetului local
respectiv, exclusiv cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor
locale, în trimestrul/anul anterior de calcul sunt mai mari sau
egale cu cheltuielile de personal alocate pentru autoritățile
executive și deliberative și pentru aparatul de specialitate al
primarului, respectiv al consiliului județean.
(dupa expirata 330/2009

Legea 284/2010
Art.1.(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi,
drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi
rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege.


Uitati-va si in Ordinul comun 42/77/2011, la exemplele de calcul. (eu am observat ca, in legislatia de acum, nu se mai face caz de musai la nivelul lui octombrie, ci doar daca sunt indeplinite aceleasi conditii


Dupa umila mea parere, nu ar trebui sa fortati pe suplimente, Ce s-a acordat a fost valabil pt bugetul anului trecut, iar acum, oricum suplimentele de acel tip sunt abrogate. Zic si eu...:)

Cu multumiri ca m-ati citit, va doresc o seara buna si sper sa ne dumirim pana la urma, in tot ce priveste "trasnaile" gandite la cel mai inalt nivel.

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in anul 2011 nicoleta74 nicoleta74 Buna seara, de ceva zile sunt mari frictiuni la nivelul institutiei, intrucat personalul a primit dispozitiile prin care au fost reincadrati pe functii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu functionar public ContSters240394 ContSters240394 Am ramas in ingrijire copil si cand m-am intors la munca in cadrul unei primarii, salariul mi-e diminuat. O anumita suma imi dau seama de unde provine, spor ... (vezi toată discuția)
Acordare spor Mesesan Mesesan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii: Conform Ordinului 522/2003 ( in prezent abrogat ) pt. aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)