avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dezbatere privind salarizarea functionarilor din ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dezbatere privind salarizarea functionarilor din primarii/consilii judetene, in anul 2011

Doresc sa supun dezbaterii urmatoarea problema, referitoare la stabilirea salariului in anul 2011, pentru functionarii publici din primarii/consilii judetene:
a) legea nr. 300/2009 ( in prezent abrogata)- Anexa III, art. 11
"ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene, primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local."
In baza acestor prevederi legale, unele primarii/consilii judetene au acordat aceste suplimente, in anul 2010.
Decizia CCR nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Legea nr. 285/2010
" ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ART. 16
(1) Majorarea totală a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţă de nivelul acordat personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevăzută la alin. (1) poate fi depăşită numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
Din interpretarea acestor prevederi, ar rezulta ca, in situatia in care in luna octombrie 2010, functionarilor public li se acordau acele suplimente salariale, acestea vor fi avute in vedere la stabilirea salariului brut, care se va indexa cu 15 %, incepand cu luna ianuarie 2011..
Ma poate contrazice cineva cu argumente legale.Haideti sa discutam.
mihaicalinescu2005 a scris:

Marine...portocala e citrica...e buna. :)
daca legea spune " se va majora cu 15 % salariul brut aferent lunii octombrie 2010" tu care parte n-ai inteles-o? :)


Nu am inteles despre ce interpretare vorbeste marinica, pentru ca aproape la nimeni nu ii e frica de plangeri penale! Unii chiar au tupeul sa spuna, daca nu va convine, dati-ne in judecata. Ma refer la recenzori care nici dupa aprope doua luni, de cand au muncit, nu le-au intrat banii in cont.

Si dac portocala ar fi... citrica ar fi de culare galbena si... buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in anul 2011 nicoleta74 nicoleta74 Buna seara, de ceva zile sunt mari frictiuni la nivelul institutiei, intrucat personalul a primit dispozitiile prin care au fost reincadrati pe functii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu functionar public ContSters240394 ContSters240394 Am ramas in ingrijire copil si cand m-am intors la munca in cadrul unei primarii, salariul mi-e diminuat. O anumita suma imi dau seama de unde provine, spor ... (vezi toată discuția)
Acordare spor Mesesan Mesesan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii: Conform Ordinului 522/2003 ( in prezent abrogat ) pt. aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)