avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dezbatere privind salarizarea functionarilor din ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dezbatere privind salarizarea functionarilor din primarii/consilii judetene, in anul 2011

Doresc sa supun dezbaterii urmatoarea problema, referitoare la stabilirea salariului in anul 2011, pentru functionarii publici din primarii/consilii judetene:
a) legea nr. 300/2009 ( in prezent abrogata)- Anexa III, art. 11
"ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene, primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local."
In baza acestor prevederi legale, unele primarii/consilii judetene au acordat aceste suplimente, in anul 2010.
Decizia CCR nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Legea nr. 285/2010
" ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ART. 16
(1) Majorarea totală a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţă de nivelul acordat personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevăzută la alin. (1) poate fi depăşită numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
Din interpretarea acestor prevederi, ar rezulta ca, in situatia in care in luna octombrie 2010, functionarilor public li se acordau acele suplimente salariale, acestea vor fi avute in vedere la stabilirea salariului brut, care se va indexa cu 15 %, incepand cu luna ianuarie 2011..
Ma poate contrazice cineva cu argumente legale.Haideti sa discutam.
@Mihai
Ba se poate. Ia citeste tu Legea 285/2010 pana la capat, mai ales art. 17 si vezi ca zice de ordinu' ministrului de aprobare a NM...
si, vezi tu ca pe acolo se zice cam asa:
In normele de aplicare a legii 285/2010 este un exemplu cu un salariu care in iulie, dupa taiere, a scazut sub 600 RON (cazul asistentilor personali), fiind apoi majorat la salariul minim pe economie. Aplicarea procentului de 15% se face, potrivit acelui exemplu, la suma rezultata in urma taierii de 25% nerotunjita la 600 RON (deci 500 si ceva). Ca urmare, salariul "majorat" iese pe undeva pe la 630 RON, fiind adus la minimul pe economie de 670 RON.

Citat dupa d-ra kyandra, asta asa ca sa nu raman cu impresia aia despre mine, dupa instructaj!
Thx, soro!



in norme, la II, lit. C este un exemplu cu salariul S= 647 lei din iunie 2010 si spor conditii munca. Pai in iunie nu era diminuarea cu 25%, iar salariul minim era 705 lei - facut fortat daca ar fi iesit din calcule mai mic;
nu inteleg de ce oare exemplul este cu S = 647 lei, oare ne sugereaza sa ne intoarcem la salariul avut inainte de legea 330, adica asa ca in exemplu/ nu mai inteleg cu e corect , se pleaca de la 705 lei sau 647 lei; si inca ceva sporurile de conditii munca se dau la timpul efectiv lucrat, adica poate exista si situatia de a nu-l lua intr-o luna
Cred ca in exemplul din norme se refera la un spor cu caracter permanent, nu la unul luat ocazional.
Marine...portocala e citrica...e buna. :)
daca legea spune " se va majora cu 15 % salariul brut aferent lunii octombrie 2010" tu care parte n-ai inteles-o? :)
Pe aceleasi interpretari s-au luptat luna aceasta si profesorii din Suceava cu directorii de trezorerii si cativa secretari de stat din MEC.
Astfel profesorii au inaintat state de plata prin care si-au majorat cu 15% salariul avut in octombrie. Trebuie sa precizez ca in octombrie aveau acea majorare de 50% votata prin lege in 2008 si castigata in instanta.
Directorii trezoreriilor in urma unei note interne primite de la minister au refuzat sa le dea banii pe motivul calegea cu majorarea e abrogata.
Profesorii au refuzat sa refaca statele de plata si au inregistrat plangeri penale individuale impotriva directorilor de la trezo si a reprezentantior din minister care au semnat acea circulara.
In final, vazand ca se ingroasa gluma, li s-au dat banii.

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in anul 2011 nicoleta74 nicoleta74 Buna seara, de ceva zile sunt mari frictiuni la nivelul institutiei, intrucat personalul a primit dispozitiile prin care au fost reincadrati pe functii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu functionar public ContSters240394 ContSters240394 Am ramas in ingrijire copil si cand m-am intors la munca in cadrul unei primarii, salariul mi-e diminuat. O anumita suma imi dau seama de unde provine, spor ... (vezi toată discuția)
Acordare spor Mesesan Mesesan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii: Conform Ordinului 522/2003 ( in prezent abrogat ) pt. aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)