avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dezbatere privind salarizarea functionarilor din ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dezbatere privind salarizarea functionarilor din primarii/consilii judetene, in anul 2011

Doresc sa supun dezbaterii urmatoarea problema, referitoare la stabilirea salariului in anul 2011, pentru functionarii publici din primarii/consilii judetene:
a) legea nr. 300/2009 ( in prezent abrogata)- Anexa III, art. 11
"ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene, primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local."
In baza acestor prevederi legale, unele primarii/consilii judetene au acordat aceste suplimente, in anul 2010.
Decizia CCR nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Legea nr. 285/2010
" ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ART. 16
(1) Majorarea totală a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţă de nivelul acordat personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevăzută la alin. (1) poate fi depăşită numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
Din interpretarea acestor prevederi, ar rezulta ca, in situatia in care in luna octombrie 2010, functionarilor public li se acordau acele suplimente salariale, acestea vor fi avute in vedere la stabilirea salariului brut, care se va indexa cu 15 %, incepand cu luna ianuarie 2011..
Ma poate contrazice cineva cu argumente legale.Haideti sa discutam.
Care a fost motivatia lor ?
Intrebarea era pentru Kyandra. Sunt foarte curios pentru ca al nostru Primar inca ii este teama sa ia aceasta decizie desi in normele de la legea nr.285/2010 este dat un exemplu clar de includere al acestora in salariile de baza pentru functionarii din primarii.
Motivatia lor a fost ca nu au citit cu atentie tabelul si nu au inteles ca era vorba de media stimulentelor acordate in octombrie, ci de noi stimulente acordate in ianuarie, dupa abrogarea articolului respectiv...:D:D
mihaicalinescu2005 a scris:

si alte sporuri sau adaosuri, au avut timpul lor....si totusi, sunt incluse in salariul de baza brut lunar. Io o sa le dau, si-o sa vedem ce iese. :)


Stii ce..."iese"?

Exact ce mi-ai spus tu cand ti-am trimis modelul de proiect. Atunci ai avut o baza legala (L. 330), acuma nu o mai ai (L.284 o abroga!):P
nu stiu de ce am senzatia ca va iesi o varza totala #-o...
cu sporul de CFP cum procedati ca scrie ca se acorda 4 clase de salarizare, dar care clase fara folosirea coeficientilor in 2011 dau bine numai pe hartie , ca se abroga art care dadea dreptul la spor pana la 25% pt CFP... deci cum ramane cu banutii ca asta arde la buzunar?
referitor la discutia de mai sus ... nu uitati ca scrie in lege ca se abroga orice dispozitii contrare ... deci ....
inca un aspect de discutat ... sunt primarii care au prelungit acordurile de munca prin care se stabilesc si bani pentru tinuta, hrana (stiti cu toti despre ce vorbesc) prin act aditional la sfarsitul lunii decembrie inainte de intrarea in vigoare a legii... de cate ori poti prelungi acordul de munca fara a-l negocia, eu stiu ca o data, exista vre-o portita de a pastra acesti bani ... pt ca legea de data aceasta nu a prea mai lasta loc de intoarcere ... daca aveti solutii va multumesc anticipat :worthy:
... a era sa uit ... sporul de radiatii ... singurul de care ne-am putea agata ... cum e cu regulamentul acela pe care trebuie sa il dea ministerul... institutiaa noastra din motive independente de noi, desi aveam dreptul nu am beneficiat de acest spor, ... din ce am inteles eu cei care nu il aveau in luna decembrie 2010 pot sa il primeasca numai dupa realizarea acestui regulament ... mersi anticipat pt lamuriri ... eu una am senzatia ca ma inec in toate schimbarile astea ...

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in anul 2011 nicoleta74 nicoleta74 Buna seara, de ceva zile sunt mari frictiuni la nivelul institutiei, intrucat personalul a primit dispozitiile prin care au fost reincadrati pe functii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu functionar public ContSters240394 ContSters240394 Am ramas in ingrijire copil si cand m-am intors la munca in cadrul unei primarii, salariul mi-e diminuat. O anumita suma imi dau seama de unde provine, spor ... (vezi toată discuția)
Acordare spor Mesesan Mesesan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii: Conform Ordinului 522/2003 ( in prezent abrogat ) pt. aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)