avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dezbatere privind salarizarea functionarilor din ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dezbatere privind salarizarea functionarilor din primarii/consilii judetene, in anul 2011

Doresc sa supun dezbaterii urmatoarea problema, referitoare la stabilirea salariului in anul 2011, pentru functionarii publici din primarii/consilii judetene:
a) legea nr. 300/2009 ( in prezent abrogata)- Anexa III, art. 11
"ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene, primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local."
In baza acestor prevederi legale, unele primarii/consilii judetene au acordat aceste suplimente, in anul 2010.
Decizia CCR nr. 1415/2009
"Curtea reţine că noţiunea de salariu brut include, potrivit art. 155 din Codul muncii, atât salariile de bază, soldele pentru personalul militar şi indemnizaţiile lunare de încadrare, după caz, cât şi sporurile sau alte adaosuri aflate deja în plată."
Legea nr. 285/2010
" ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ART. 16
(1) Majorarea totală a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţă de nivelul acordat personalului plătit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
(2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevăzută la alin. (1) poate fi depăşită numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
Din interpretarea acestor prevederi, ar rezulta ca, in situatia in care in luna octombrie 2010, functionarilor public li se acordau acele suplimente salariale, acestea vor fi avute in vedere la stabilirea salariului brut, care se va indexa cu 15 %, incepand cu luna ianuarie 2011..
Ma poate contrazice cineva cu argumente legale.Haideti sa discutam.
1 clasa de salarizare = 2.5%. 4 clase de salarizare inseamna un spor de 10% aplicat la salariul de baza (este si un exemplu de calcul, undeva in norme). CCM/acordurile pot fi prelungite o singura data, pentru ca legea nu permite incheierea lor pe mai mult de 2 ani (dupa aceea trebuie renegociat, inregistrate, etc, iar legea 284/2010 ne-a taiat orice ramurica de sub picioare).
Spre deosebire de legea 330/2009, unde fiecare institutie isi facea regulamentul ei si il aproba la ministerul de finante si la ministerul muncii, acum ministerele noastre trebuie sa faca regulamentul si sa-l aprobe, aproi sa-l publice..aiureli! N-o sa mai vedem sporul asta in vecii vecilor, Amin!#-o
partea cu CFP tot nu am priceput-o ... ajung la concluzia ca is cam tare de cap #-o ... se mia da sau nu se mai da strict ca si bani luati in mana de om ... ca cu clasele am priceput si eu ... dar clasele fara coeficienti nu reprezinta nimik ... iar coeficientii in 2011 nu se aplica ... pe de alta parte scrie clar ca se abroga art care prevedea sporul de CFP ... voi cum ati procedat? :stunned:
carmen_miron a scris:

partea cu CFP tot nu am priceput-o ... ajung la concluzia ca is cam tare de cap #-o ... se mia da sau nu se mai da strict ca si bani luati in mana de om ... ca cu clasele am priceput si eu ... dar clasele fara coeficienti nu reprezinta nimik ... iar coeficientii in 2011 nu se aplica ... pe de alta parte scrie clar ca se abroga art care prevedea sporul de CFP ... voi cum ati procedat? :stunned:


Pana la urma urmei eu am inteles ca CFP-ul e abrogat in ordonanta care-l prevedea expres, fiind insa preluat in legea salarizarii (probabil ca sa nu se imbete lumea de cap, dar tot harcea-parcea e situatiunea ). A propos, pe la voi prin...sat;) v-a chemat <inalta poarta> la vreo instruire?
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Taisa, utilizator
Raspuns la
.........A propos, pe la voi prin...sat;) v-a chemat <inalta poarta> la vreo instruire?


Eu am fost la una, dar nu chemat de inalta poarta, ci de nise urmasi ai sultanului.
Apropo de poarta: m-am dus ca vitelu' la poarta cea noua si m-am intors... bou!
Acolo am invatat (am si diploma) ca trebuie sa reincadrez, pe asistentii personali, cu 690 lei#-o

Eu i-am reincadrat la 670 de lei, dar un membru al acestui form mi-a spus ca sunt zgarcit :((

Are dreptate?
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
Darie Tudor, utilizator
daca luam legea 285/2010, iese 690 lei brut.daca luam ordinul distrusului aluia de ministru, iese 670. teoretic...printr-un ordina de ministru, nu se poate adauga la lege...
dar, cum traim in romania....mai stie dreaq ce si cum... :)

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in anul 2011 nicoleta74 nicoleta74 Buna seara, de ceva zile sunt mari frictiuni la nivelul institutiei, intrucat personalul a primit dispozitiile prin care au fost reincadrati pe functii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu functionar public ContSters240394 ContSters240394 Am ramas in ingrijire copil si cand m-am intors la munca in cadrul unei primarii, salariul mi-e diminuat. O anumita suma imi dau seama de unde provine, spor ... (vezi toată discuția)
Acordare spor Mesesan Mesesan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii: Conform Ordinului 522/2003 ( in prezent abrogat ) pt. aprobarea Normelor ... (vezi toată discuția)