avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizitare copil minor de catre parinte cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate.

Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata.
Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla.
Mama plateste pensie de intretinere dar nu are un program de vizitare stabilit iar parintii nu se inteleg in privinta acestui lucru.
Doreste sa obtina in instanta un program de vizitare cu posibilitatea luarii copilului in vacante si in strainatate deoarece intre timp si-a stabilit domiciliul legal in strainatate.
Cum ar trebui sa procedeze? Cum ar trebui formulata o astfel de cerere pentru a fi admisa? Cunoasteti cazuri asemanatoare?
Cel mai recent răspuns: giany1961 , utilizator 14:46, 31 Ianuarie 2011
Va promova actiune civila ''stabilire program vizita minor'' la judecatoria unde s-a pronuntat divortul si incredintarea minorului.Este un proces simplu.Cazuri similare sunt dese.
Este un proces simplu.Cazuri similare sunt dese

Nu stiu cat de dese sunt aceste cazuri in care unul dintre parinti are domiciliul in strainatate si solocita program de vizitare cu posibilitatea luarii copilului in strainatate.
Asa cum probabil stiti, pentru a lua copilul in strainatate parintele caruia nu i s-a incredintat copilul are nevoie de o declaratie notariala data de parintele caruia i s-a incredintat copilul pentru a putea trece frontiera cu minorul. Poate instanta obliga parintele caruia i s-a incredintat copilul in acest sens, adica o obligatie de a face , de a da o astfel de declaratie?

Cu scuzele de rigoare astept de la dvs (forumisti) un exemplu concret nu raspunsuri generale care pot fi gasite cu duiumul pe net.
In speta,avand in vedere ca minorul a fost incredintat sotului,sotia are nevoie de procura prin notariat pentru a putea scoate copilul din tara.Instanta de judecata nu se poate pronunta cu privire la trecerea frontierei romane de catre sotie impreuna cu minorul,aceasta constituind un drept al sotului,care are in custodie copilul,de a -si da acordul cu privire la acest aspect.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator

Instanta de judecata nu se poate pronunta cu privire la trecerea frontierei romane de catre sotie impreuna cu minorul,aceasta constituind un drept al sotului,care are in custodie copilul,de a -si da acordul cu privire la acest aspect.


Va multumesc inca o data pentru opinie.
Astept insa alte pareri dat fiind faptul ca nu sunt de acord cu dvs precum si datorita faptului ca practica judiciara cunoaste si alte rezolvari alte acestui tip de speta.
Cu siguranta ca departarea si frontierele nu constituie impedimente in exercitarea unui drept.
Trebuie deschis proces si cerut dreptul la legaturi personale cu minorul.
Sunt foarte rare astfel de procese dar sanse exista.
Pentru instante si pentru parti aceste procese sunt complicate deoarece astfel de judecati se judeca mai mult formal iar in cazul dvs. judecata trebuia sa se faca ,,pe bune"...
Depinde si ce program se doreste de mama si daca copilul doreste sa mearga cu mama sa.
Poate ca exercitarea acestui drept in tara ar fi mult mai usor de obtinut si de exercitat efectiv.
Exista si posibilitatea ca mama minorului sa solicite instantei reincredintarea minorului.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara RRRaluca RRRaluca Buna ziua! Sunt o mama divortata, printr-o hotărâre definitivă si irevocabilă. Minorul rezultat din căsătorie îmi este mie încredințat spre crestere ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor in italia dupa divort Sylvester007 Sylvester007 Buna ziua, Parintii minorului sunt de acord ca mariajul nu mai poate continua si doresc sa divorteze amiabil, iar minorul sa locuiasca impreuna cu mama sa ... (vezi toată discuția)
Durata proces incredintare Ecaterinaa Ecaterinaa Buna dimineata, As avea 2-3 intrebari mai concrete de aceasta data. Cat dureaza un proces de incredintare minor (judecat dupa vechiul cod civil), daca ... (vezi toată discuția)