Parintii minorului sunt de acord ca mariajul nu mai poate continua si doresc sa divorteze amiabil, iar minorul sa locuiasca impreuna cu mama sa si cu parintii ei. Am fost la un notar sa ma interesez de procedura si mi s-a spus ca ar fi foarte complicat cu ancheta psihosociala, deoarece va trebui facuta in Italia prin ambasada Romaniei si ca acest proces este unul greoi (pe motiv ca a mai avut un divort intre 2 cetateni romani stabiliti in Anglia si totul a fost foarte complicat). Noi am vrea ca totul sa decurga cat mai usor pentru copil si sa nu ne complicam in procese de lunga durata. Ne-am inteles in legatura cu toate conditiile unui divort (totul in interesul copilului) si am vrea doar sa stim care ar fi procedura corecta pentru ca minorul sa poata avea domiciliul impreuna cu mama sa in Italia iar divortul sa fie incheiat in Romania.
Mentiuni: Casatoria a fost facuta in Romania, transcrisa ulterior in Italia. Copilul a fost nascut in Italia, inregistrat si in Romania, avand cetatenie dubla.
Mama si copilul se afla in prezent la domiciliul din Italia (unde dorim sa fie si domiciliul copilului dupa divort), iar tatal in Romania. Ultimul domiciliu comun a fost in Romania - este necesar ca mama sa se prezinte personal pentru depunerea dosarului la notar, sau poate trimite un document inlocuitor prin care eu sa depun dosarul iar apoi ea sa se prezinte personal dupa 30 de zile pentru a semna decizia de divort impreuna?
Procedura corecta este cea indicata de notar si intr-adevar ar putea fi destul de greoaie. Ancheta psihosociala trebuie incheiata de autoritatile competente din Italia. Acestor autoritati li se comunica de catre notarul public un model al conventiei pe care parintii urmeaza sa o incheie cu privire la minor astfel incat autoritatile sa poata decide daca incheierea conventiei (inclusiv stabilirea domiciliului minorului, programul de vizita al tatalui, cuantumul pensiei alimentare, etc) este in interesul superior al minorului. Acest model al conventiei va trebui probabil tradus in Romania si abia apoi trimis in Italia. Trimiterea prin posta in strainatate are inconvenientele ei. Fiind o procedura atipica probabil ca si autoritatile din Italia se vor misca mai greu decat de obicei. Dupa intocmirea anchetei psihosociale, pentru ca aceasta sa fie valabil in Romania, actul trebuie apostilat la Parchetul de pe langa Tribunalul in a carui circumscriptie isi are sediul autoritatea competenta in a emite ancheta psihosociala. Dupa apostilare, ancheta psihosociala se trimite in ROmania unde se traduce de un traducator autorizat iar semnatura acestuia se legalizeaza de un notar public. Apoi se poate proceda la desfacerea casatoriei.
Nu este foarte complicata procedura dar are destul de multi pasi si poate dura.
Depunerea cererii pentru divort poate fi depusa si prin reprezentant pe baza unei procuri autentice. Procura trebuie sa contina toate elementele divortului si conventiei care urmeaza a se incheia cu privire la minor (termen desfacere casatorie, numele purtat in continuare de sotie, domiciliul minorului, programul de vizita al tatalui , cuantumul pensiei alimentare, etc). Este preferabil sa intocmiti procura la consulat/ambasada. Daca intocmiti procura la un notar public din Italia, ea trebuie obligatoriu facuta in forma autentica (atto pubblico) si nu cu legalizare de semnatura (scrittura privata autenticata), apoi apostilata in Italia, apoi tradusa in Romania.
La cel de-al doilea termen, cand casatoria se desface efectiv, sotii trebuie sa fie prezenti personal in fata notarului public. (termenul nu va ifi de doar 30 de zile daca ancheta psihosociala nu este finalizata inauntru acestui termen) Daca minorul are mai mult de 10 ani, el trebuie audiat de catre notarul public.
Puteti merge pe varianta actiunii in instanta si -la primul termen de judecata - sa prezentati judecatorului o tranzactie in sensul celor dorite de dvs, cu conditia ca ambii soti sa fie prezenti in fata instantei. Judecatorul va consfinti tranzactia ca reprezentand vointa partilor, fara a face alte probe suplimentare.
Buna ziua,
In cazul divorțului la notar cu minor, părinții hotărăsc să rămân momentan sub același acoperiș, se mai plătește pensia alimentara daca copilul i-ar fost încredințat mamei? Mulțumesc!
Buna ziua,
In cazul divorțului la notar cu minor, părinții hotărăsc să rămân momentan sub același acoperiș, se mai plătește pensia alimentara daca copilul i-ar fost încredințat mamei? Mulțumesc!
Divortati in Romnia la judecatorie, nu la notar si faceti ancheta sociala in Italia. Va prezentati obligatoriu chiar daca nu aveti motiv sa nu veniti la dosar! Dosar cu element de extraneitate.