avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Durata proces incredintare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Durata proces incredintare

Buna dimineata,

As avea 2-3 intrebari mai concrete de aceasta data.

Cat dureaza un proces de incredintare minor (judecat dupa vechiul cod civil), daca primul termen a fost astazi ?

Se reduce durata in cazul in care se cere ordonanta prezidentiala ? Cum se poate cere aceasta ?

Este importanta prezenta reclamantului la proces , in cazul in care exista un avocat ?

Cam la cat timp dupa primul termen se face ancheta sociala ?

Stiu ca aceste lucruri depind de alte variabile, insa ma intereseaza cu aproximatie.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 22:27, 12 Octombrie 2011
Din experienta mea, poate dura si 2 ani, daca se ajunge pana la Curtea de Apel. Adica hotararea Judecatoriei va fi atacata de catre una dintre parti cu apel, apoi hotararea Tribunalului va fi atacata cu recurs de catre una dintre parti.

Dureaza cam 2 ani in provincie si poate 3 ani in Bucuresti unde termenele sunt mai lungi.

Ordonanta presedintiala se judeca mai repede, aici va poate raspunde un avocat. Trebuie sa intelegeti ca ordonanta este un proces separat de procesul initial, cu taxele ei de timbru aferente. De asemenea decizia data prin ordonanta este una vremelnica, pana la finalizarea procesului initial.

Ancheta sociala se face cam in 30 de zile din momentul in care instanta o cere (a cerut instanta ancheta sociala la primul termen de judecata?). Inspectorii de la Autoritatea Tutelara nu va anunta, vin inopinant la domiciliul copilului, daca nu gasesc pe nimeni acasa lasa un document prin care vi se solicita sa luati legatura cat mai repede cu ei.

Cam atat am stiut eu sa va raspund, cu informatii verificate in practica mea dureroasa #-o.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
laau, utilizator
Nu e necesara prezenta reclamantului la un proces de incredintare..
De la autoritatea tutelara ar fi trebuit sa vina pana la primul termen de judecata, daca nu au fost instiintati, atunci trebuie sa vina cat de curand
Cererea pe cale de ordonanta presedintiala de incredintare nu e admisibila daca prin ea se va judeca insasi fondul cauzei
Va multumesc pentru raspunsuri.

Nu inteleg insa care este statutul copilului pe tot parcursul procesului. Sigur ca dorim sa mergem si in strainatate si sigur ca nu doresc sa ma supun "drepturilor egale" dupa care am functionat pana acum.

Mi s-a spus ca Autoritatea Tutelara va veni dupa primul termen de judecata. Nu stiu inca, daca au fost sau nu anuntati inainte de acest termen. Foarte rau ca vin inopinat, deoarece mai am si alt program de viata, decat sa stau cu saptamanile acasa, asteptandu-i. Daca ar anunta, atunci ar economisi si ei timp si bani, dar se pare ca au prea multi.

Nu mi-este clara treaba cu ordonanta presedintiala. Am inteles ca este un act provizoriu, exact pentru a stabili un regulament (un mod de functionare) pana la terminarea procesului. Atunci de ce sa nu se judece fondul cauzei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
Ecaterinaa, utilizator
Pe tot parcursul procesului statutul copilului este incert, ca sa ne exprimam neacademic. Nu puteti iesi cu copilul din tara in lipsa unei decizii de incredintare definitiva si irevocabila. Si da, viata dumneavoastra este blocata, dar asta nu impresioneaza pe nimeni. Fostul va fi mai prezent in viata dumneavoastra decat atunci cand teoretic ati fost impreuna, pentru ca asa sunt legile acestei tari care nu ocrotesc in nici un caz mama si copilul. Poate imi va raspunde si mie cineva, candva pe cine anume ocrotesc aceste legi.

Nu stiu sa va raspund la partea cu ordonanta presedintiala, imi pare rau.
Eu am fost anuntata printr-o recomandata, cand au stabilit cei de la Autoritateas Tutelara sa-mi faca vizita la domiciliu. Au lasat un nume si un numar de contact si am putut reprograma in functie si de programul meu. De asemenea, au cerut ca si copilul sa fie prezent.

Cat priveste ordonanta presidentiala, eu aveam pe rol un proces in care, printre altele se cerea si stabilirea unui program vizita minor, si chiar daca procesul este in curs si astazi (pornit din aprilie 2010), la ordonanta s-a stabilit un program de vizita PROVIZORIU pentru tatal biologic, pana la finalizarea procesului de fond. Ce-i drept nici eu nu m-am opus.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara citare.exista sau nu autoritate de lucru judecat? avocat_penalist avocat_penalist Buna seara doamnelor avocat si domnilor avocati, Am un caz in care s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citare si intrucat s-a respins s-a deschis ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala la incredintare minor tantzat tantzat As dori sa stiu daca ancheta sociala este obligatorie pentru incredintarea vremelnica a unui minor prin ordonanta presedintiala. Actele de la dosar sunt foarte ... (vezi toată discuția)
Ordonante cu carul, legal ? Ecaterinaa Ecaterinaa Buna, Pe scurt: - Instanta de fond s-a pronuntat pe program vizita minor - sentinta este atacata cu apel de catre reclamant, nu exista inca termen - ... (vezi toată discuția)