Din experienta mea, poate dura si 2 ani, daca se ajunge pana la Curtea de Apel. Adica hotararea Judecatoriei va fi atacata de catre una dintre parti cu apel, apoi hotararea Tribunalului va fi atacata cu recurs de catre una dintre parti.
Dureaza cam 2 ani in provincie si poate 3 ani in Bucuresti unde termenele sunt mai lungi.
Ordonanta presedintiala se judeca mai repede, aici va poate raspunde un avocat. Trebuie sa intelegeti ca ordonanta este un proces separat de procesul initial, cu taxele ei de timbru aferente. De asemenea decizia data prin ordonanta este una vremelnica, pana la finalizarea procesului initial.
Ancheta sociala se face cam in 30 de zile din momentul in care instanta o cere (a cerut instanta ancheta sociala la primul termen de judecata?). Inspectorii de la Autoritatea Tutelara nu va anunta, vin inopinant la domiciliul copilului, daca nu gasesc pe nimeni acasa lasa un document prin care vi se solicita sa luati legatura cat mai repede cu ei.
Cam atat am stiut eu sa va raspund, cu informatii verificate in practica mea dureroasa #-o.
Nu e necesara prezenta reclamantului la un proces de incredintare..
De la autoritatea tutelara ar fi trebuit sa vina pana la primul termen de judecata, daca nu au fost instiintati, atunci trebuie sa vina cat de curand
Cererea pe cale de ordonanta presedintiala de incredintare nu e admisibila daca prin ea se va judeca insasi fondul cauzei
Nu inteleg insa care este statutul copilului pe tot parcursul procesului. Sigur ca dorim sa mergem si in strainatate si sigur ca nu doresc sa ma supun "drepturilor egale" dupa care am functionat pana acum.
Mi s-a spus ca Autoritatea Tutelara va veni dupa primul termen de judecata. Nu stiu inca, daca au fost sau nu anuntati inainte de acest termen. Foarte rau ca vin inopinat, deoarece mai am si alt program de viata, decat sa stau cu saptamanile acasa, asteptandu-i. Daca ar anunta, atunci ar economisi si ei timp si bani, dar se pare ca au prea multi.
Nu mi-este clara treaba cu ordonanta presedintiala. Am inteles ca este un act provizoriu, exact pentru a stabili un regulament (un mod de functionare) pana la terminarea procesului. Atunci de ce sa nu se judece fondul cauzei.
Pe tot parcursul procesului statutul copilului este incert, ca sa ne exprimam neacademic. Nu puteti iesi cu copilul din tara in lipsa unei decizii de incredintare definitiva si irevocabila. Si da, viata dumneavoastra este blocata, dar asta nu impresioneaza pe nimeni. Fostul va fi mai prezent in viata dumneavoastra decat atunci cand teoretic ati fost impreuna, pentru ca asa sunt legile acestei tari care nu ocrotesc in nici un caz mama si copilul. Poate imi va raspunde si mie cineva, candva pe cine anume ocrotesc aceste legi.
Nu stiu sa va raspund la partea cu ordonanta presedintiala, imi pare rau.
Eu am fost anuntata printr-o recomandata, cand au stabilit cei de la Autoritateas Tutelara sa-mi faca vizita la domiciliu. Au lasat un nume si un numar de contact si am putut reprograma in functie si de programul meu. De asemenea, au cerut ca si copilul sa fie prezent.
Cat priveste ordonanta presidentiala, eu aveam pe rol un proces in care, printre altele se cerea si stabilirea unui program vizita minor, si chiar daca procesul este in curs si astazi (pornit din aprilie 2010), la ordonanta s-a stabilit un program de vizita PROVIZORIU pentru tatal biologic, pana la finalizarea procesului de fond. Ce-i drept nici eu nu m-am opus.