avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara citare.Exista sau nu autoritate de lucru judecat?

Buna seara doamnelor avocat si domnilor avocati,


Am un caz in care s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citare si intrucat s-a respins s-a deschis ulterior si ordonanta presedintiala cu citarea partilor.

Cum partea are ghinion s-a facut comunicarea exact inainte de termenul de judecata pe ordonanta presedintiala cu citarea partilor si facandu-se comunicarea hotararii a aflat si partea adversa.

Daca comunicarea se facea mai tarziu cu cateva zile nu se mai stia.
Ghinion.

La termen avocatii vor incerca sa se apere pe faptul ca s-a judecat o ordonanta fara citare care este si in termenul de recurs.
Alta aparare consistenta nu au si este singura care ii poate ajuta.

Ce parere aveti?
Se poate face o aparare cu succes pe faptul ca s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citarea partilor care a fost respinsa?

Este prea scurt timpul pentru a face verificari jurisprudentiale pana la termen si de aceea va intreb daca s-a aflat cineva intr-o situatie asemanatoare si ce a decis instanta.

Ordonanta presedintiala fara citarea s-a respins pe un considerent subtire, in sensul ca nu exista o actiune pe fond cu privire la dreptul la vizita.
Exista insa divort si ordonanta presedintiala pentru stabilirea domiciliului minorului la reclamanta, dar nu s-a cerut in subsidiar si drept la vizita in caz ca se va respinge cererea principala pentru ca nu s-ar putea respinge.

Ordonanta presedintiala fara citare nu pare sa fi intrat in fondul cauzei din acest motiv, dar sunt mai multi avocati in cauza si faptul ca au aflat de procesul acesta vor incerca sa faca aparari fix pe acest aspect.

Problema cu ordonanta cu citare este aceeasi pentru ca nu s-a cerut pe fond drept de vizita, ci doar stabilirea domiciliului minorului si se vor inspira din motivarea hotararii instantei care le-a fost comunicata ( ordonanata fara citare).

Se stie ca legea nu obliga sa ai fond pentru a avea dreptul de a te judeca pe ordonanta presedintiala.

Sa mai completez putin.


1) Recurs nu doresc sa declar impotriva ordonantei fara citare care a fost respinsa pentru ca ma grabeam sa obtin o hotarare judecatoreasca care sa fie executata silit si tocmai de aceea nu am mai stat sa pierd vremea cu citarea.
Instanta s-a cam fofilat sa judece fondul, dar problema ramane ca ii inspira pe avocatii partii adverse hotararea instantei desi va fi alt complet...
Legea permite ca o instanta sa considere altfel fata de o alta instanta chiar din cadrul aceleiasi judecatorii.

2) Pot depune in ziua judecatii o actiune pentru drept de vizita, dar este destul de ciudat sa procedez asa pentru ca am solicitat stabilirea domiciliului minorului la domiciliul reclamantei si sa cer drept de vizita actiunea va ramane fara obiect.
Aceasta ar putea fi o varianta dar nu voi avea certificat de grefa sa dovedesc in ziua judecatii si nici sa aman nu vreau pentru ca vreau o hotarare judecatoreasca care sa se execute.
Certificatul de grefa se da a doua zi sau peste cateva zile.
Am mai avut un caz in care instanta a zis ca nu am certificat de grefa si nu s-a dovedit existenta unei alte actiuni ( dar nu de ordonanta presedintiala) si s-a admis recursul dar nu doresc sa pierd vremea cu un recurs in acest caz grabnic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:12, 22 Noiembrie 2012
domnule avocat penalist..ceea ce sustineti dvs aici e o fictiune sau aiureala, astfel spus, ..si asta pt ca;
1. citarea/contradictorialitatea e regula, exceptia fiind justificata de iminenta/urgenta
2. bag seama ca puneti in discutie chestiuni privind vremelnicia
3. "Ordonanta presedintiala fara citare nu pare sa fi intrat in fondul cauzei din acest motiv, dar sunt mai multi avocati in cauza si faptul ca au aflat de procesul acesta vor incerca sa faca aparari fix pe acest aspect."

:rofl:

4. "Se stie ca legea nu obliga sa ai fond pentru a avea dreptul de a te judeca pe ordonanta presedintiala."



concluzia e ca mesajul postat nu-i coerent din punct de vedere juridic :)

e o bajbaiala intre diverse institutii de drept/termeni pe care acest user nu-i/nu le intelege

nu imi permit sa dezvolt conditiile ordonantei, ale autoritatii de lucru judecat ..precum si imprejurari cand se 'da' cu citare si cand nu o actiune, in coonditiile in care userul se recomanda avocat:D sper ca-l mai recomanda si altcineva!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
ContSters267790, utilizator
Nu stiu cat va pricepeti la drept civil dar nu conteaza deoarece orice opinie poate fi buna.
Se spune ca marile descoperiri au avut loc din greseala.

Cazul este real.
Ordonanta fara citare s-a judecat a doua zi de la data depunerii sale, doar ca s-a respins.
Ordonanta cu citare s-a introdus a doua zi dupa ce s-a respins ordonanta fara citare.
Pare fictiune dar se spune ca realitatea depaseste fictiunea.

In concret, dupa scurt timp, deja se judeca si ordonanta cu citare si tocmai s-a comunicat ordonanta fara citare.
Desi pare greu de crezut asa se intampla.

Unele procese au o foarte mare viteza.

Daca aveti un raspuns nimic nu va impiedica sa il scrieti.
Lasand la o parte mirarea, evident...


avocat_penalist a scris:

Exista insa divort si ordonanta presedintiala pentru stabilirea domiciliului minorului la reclamanta...



Asta ce e!? Prima din cele trei ordonante (pe langa cea cu si cea fara citare) promovata de aceeasi persoana? :-/

Ori n-am reusit eu sa inteleg postarea dvs. (ceea ce nu e bine pentru dvs. caci eu mi-s duminica dimineata la cafea, unde am mai mult ragaz decat o sa aiba judele, si am citit de vreo 3 ori fara sa fiu convinsa ca am inteles ce trebuia)

Ori am vaga impresie ca doriti sa va dati singur cu stangu'n dreptu' si nu stiti cum.

Ce ziceti ca doriti ...mai urgent!? (domiciliul sau vizita?). Caci mie mi se pare ca vorbiti despre aceeasi persoana care a promovat 3 ordonante, caz in care nu vad potrivit s-o luati chiar pe toate cararile deodata.

Acum, teoretic vorbind: Cu sau fara citare, ce importanta are? (d. p. d. v. al autoritatii de lucru judecat)!? Niciuna.

Hotararea prin care s-a respins o cerere pe calea ordonantei nu are autoritate de lucru judecat daca ulterior au aparut imprejurari noi care indreptatesc admiterea cererii.
Ei, da, care or fi alea noi (de alaltaieri pana azi)? Asta-i intrebarea!

Caci, viceversa exprimat - se poate vorbi de o autoritatea de lucru judecat a unei ordonante in fata alteia, determinata de pastrarea situatiei de fapt care a determinat prima solutie.

Ca spor de complicatie in speta dvs., MOTIVUL pentru care instanta a respins prima cerere pe calea ordonantei este ...paralel cu dreptul. :(

Data fiind aceasta situatie, ma tem ca doar o bafta chioara va scoate din problema (in care, intre noi fie vorba, nu m-as fi varat cu mana mea).



Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns doamna Romascanu.
Ati inteles foarte bine situatia.

Exista 4 procese dintre care doar unul s-a finalizat.Ordonanta fara citarea partilor.
Deci, acum mai sunt 3 procese pe rol.

Pe rol mai exista 3 procese acum.
Exista un divort si o ordonanta presedintiala cu citare in care s-a solicitat stabilirea domiciliului minorului la reclamanta si ordonanta cu citarea partilor pentru drept de vizita.
Datorita faptului ca se va face o ancheta sociala in strainatate si va dura destul de mult timp am hotarat sa incerc o ordonanta pesedintiala fara citare deoarece copilul se afla in strainatate si mama sa nu il poate lua pentru ca tatal refuza.
Dupa ce s-a respins ordonanta fara citare am introdus ordonanta cu citare pentru ca nu mai aveam ce face si mai ales ca sa evit o ancheta sociala in strainatate.Ordonanta fara citare tot in scopul de a se evita o ancheta sociala in strainatate a fost introdusa dar a esuat.

Acum s-a respins cererea paratului de a se efectua ancheta sociala in ordonanta cu citare referitor la cea cu dreptul de vizita dar din pacate mi-a aparut aceasta comunicare a hotararii pronuntate pe calea ordonantei fara citare.

Ma gandesc sa depun o actiune pe fond cu dreptul de vizita in ziua termenului pentru a evita apararile facute prin avocati de parat desi mie imi pare un nonsens pentru ca voi termina probabil procesul pe ordonanta prin care am solicitat stabilirea domiciliului minorului la reclamanta.

Problema referitoare la imprejurarile de fapt constituie...o mare problema...deoarece asa cum bine ati inteles ma bazez pe imprejurari de fapt mentionate in ordonanta fara citarea partilor.

Adica nu am la baza imprejurari noi insa fiind vorba de un drept de vizita care are la baza dreptul parintelui de a lua copilul la domiciliul sau ( ma refer exercitarea legaturilor personale cu minorul si nu la stabilirea domiciliului acestuia ) trebuie sa iasa bine cumva.
Cum?
Aceasta este intrebarea.

Deci, acum exista 2 probleme:

1.Ca nu a existat un proces pe fond prin care sa se ceara drept de vizita.
Aceasta sa zicem ca o voi rezolva prin depunerea unei actiuni pe fond.
Imi pare absurd insa se pare ca nu am ce face.
Pentru a evita aparari care sa incurce procesul este singura varianta.

2.Aceleasi imprejurari de fapt in cele doua ordonante presedintiale, cea fara citarea partilor si cea cu citarea partilor care se va judeca.

Varianta de aparare imi pare a fi ca nu s-a judecat fondul pe ordonanta presedintiala fara citarea partilor si cam asta ar fi.

Instanta a respins actiunea din ordonanta fara citare fara a evoca fondul.

______________________________________________


Cat priveste completul ( judecatoarea ) care va judeca cauza pe ordonanta cu programul de vizita este aceeasi cu completul ( judecatoarea ) care judeca si ordonanta presedintiala care are ca obiect stabilirea domiciliului la reclamanta.
Asadar, judecatoarea cunoaste cazul si stie ca i-am spus in celalat proces ca voi face altceva ca se va face ancheta sociala in strainatate pentru ca va dura prea mult ( in procesul cu ordonanta cu stabilirea domiciliului minorului i-am spus la un termen trecut)
Ideea este ca mama trebuie sa ia cat mai repede copilul si fara hotarare judecatoreasca se pare ca nu se poate intrucat tatal refuza.
Trecuse cam o luna si nimic nu se misca.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Va mai scriu separat ceva pentru a se intelege.

Mai exista o problema.

Exercitarea DREPTULUI LA LEGATURI PERSONALE CU MINORUL s-a cerut pentru o perioada de 2 luni si pe perioada pana la care se va finaliza ordonanta de urgenta avand ca obiect stabilirea domiciliului minorului la reclamanta.
Actiunea referitoare la dreptul de vizita a fost introdusa pentru a se finaliza mai repede decat cealalata ordonanta si ca sa poata lua copilul si in scopul de a nu se mai face ancheta sociala la parat in strainatate.
Adica in scopul de a se evita o durata indelungata a procesului.

Problema este cum sa formulez pe fond actiunea?
Pentru ca in actiunea de fond este greu sa trec la fel ca in ordonanta ( 2 luni sau pana la momentul in care se va finaliza ordonanta cu stabilirea domiciliului minorului la reclamanta).

Toate incurcaturile acestea au pornit de la faptul ca instanta a incuvintat o ancheta sociala in strainatate in ordonanta cu stabilirea domiciliului minorului la domiciliul reclamantei in conditiile in care paratul nu a solicitat nici program de vizita si nici stabilirea domiciliului minorului la domiciliul paratului din strainatate.

Adica paratul s-a aparat simplu fara sa solicite nimic (ofensiv), el a solicitat decat respingerea actiunii reclamantei, dar a cerut efectuarea unei anchete sociale la el in strainatate si instanta i-a dat.

____________________________________________

Un alt aspect.

Inca mai sunt in termen sa declar recurs pe ordonanta fara citarea partilor dar se va judeca la anul in 2013 probabil si nici nu mai mai intereseaza daca termin cu bine procesul pe ordonanta presedintiala cu citarea partilor care au avut aceleasi obiect ( drept la vizita).

Daca declar recurs cine stie ce efecte juridice mai pot lua nastere...vor fi 2 ordonante cu acelasi obiect...pe rolul a doua instante diferite...:slap:
Si asa este destul de incurcata situatia.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala in proces de divort cu minorii LLia LLia Daca dupa 2 luni reclamanta (care a deschis proces de divort cu minori ) a facut si proces ordonanta presedintiala (datorita faptului ca minorul este la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Buna ziua! Am introdus actiune de divort si in acelasi timp am facut si o cerere de ordonanta presedentiala (la sfatul unei doamne avocat), pentru ca pe ... (vezi toată discuția)