avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara citare.Exista sau nu autoritate de lucru judecat?

Buna seara doamnelor avocat si domnilor avocati,


Am un caz in care s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citare si intrucat s-a respins s-a deschis ulterior si ordonanta presedintiala cu citarea partilor.

Cum partea are ghinion s-a facut comunicarea exact inainte de termenul de judecata pe ordonanta presedintiala cu citarea partilor si facandu-se comunicarea hotararii a aflat si partea adversa.

Daca comunicarea se facea mai tarziu cu cateva zile nu se mai stia.
Ghinion.

La termen avocatii vor incerca sa se apere pe faptul ca s-a judecat o ordonanta fara citare care este si in termenul de recurs.
Alta aparare consistenta nu au si este singura care ii poate ajuta.

Ce parere aveti?
Se poate face o aparare cu succes pe faptul ca s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citarea partilor care a fost respinsa?

Este prea scurt timpul pentru a face verificari jurisprudentiale pana la termen si de aceea va intreb daca s-a aflat cineva intr-o situatie asemanatoare si ce a decis instanta.

Ordonanta presedintiala fara citarea s-a respins pe un considerent subtire, in sensul ca nu exista o actiune pe fond cu privire la dreptul la vizita.
Exista insa divort si ordonanta presedintiala pentru stabilirea domiciliului minorului la reclamanta, dar nu s-a cerut in subsidiar si drept la vizita in caz ca se va respinge cererea principala pentru ca nu s-ar putea respinge.

Ordonanta presedintiala fara citare nu pare sa fi intrat in fondul cauzei din acest motiv, dar sunt mai multi avocati in cauza si faptul ca au aflat de procesul acesta vor incerca sa faca aparari fix pe acest aspect.

Problema cu ordonanta cu citare este aceeasi pentru ca nu s-a cerut pe fond drept de vizita, ci doar stabilirea domiciliului minorului si se vor inspira din motivarea hotararii instantei care le-a fost comunicata ( ordonanata fara citare).

Se stie ca legea nu obliga sa ai fond pentru a avea dreptul de a te judeca pe ordonanta presedintiala.

Sa mai completez putin.


1) Recurs nu doresc sa declar impotriva ordonantei fara citare care a fost respinsa pentru ca ma grabeam sa obtin o hotarare judecatoreasca care sa fie executata silit si tocmai de aceea nu am mai stat sa pierd vremea cu citarea.
Instanta s-a cam fofilat sa judece fondul, dar problema ramane ca ii inspira pe avocatii partii adverse hotararea instantei desi va fi alt complet...
Legea permite ca o instanta sa considere altfel fata de o alta instanta chiar din cadrul aceleiasi judecatorii.

2) Pot depune in ziua judecatii o actiune pentru drept de vizita, dar este destul de ciudat sa procedez asa pentru ca am solicitat stabilirea domiciliului minorului la domiciliul reclamantei si sa cer drept de vizita actiunea va ramane fara obiect.
Aceasta ar putea fi o varianta dar nu voi avea certificat de grefa sa dovedesc in ziua judecatii si nici sa aman nu vreau pentru ca vreau o hotarare judecatoreasca care sa se execute.
Certificatul de grefa se da a doua zi sau peste cateva zile.
Am mai avut un caz in care instanta a zis ca nu am certificat de grefa si nu s-a dovedit existenta unei alte actiuni ( dar nu de ordonanta presedintiala) si s-a admis recursul dar nu doresc sa pierd vremea cu un recurs in acest caz grabnic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:12, 22 Noiembrie 2012
S-a respins ca neintemeiata.

Adica mama nu isi poate lua copilul in tara.
Nu are niciun program.

Inca nu am depus niciun recurs.
Tot nu stiu daca sa depun 2 recursuri sau numai unul pentru hotararea soc.

Maine sper sa am si motivarea hotararii pronuntate ieri.

Mai este de judecat ordonanta cu stabilirea domiciliului la mama reclamanta, unde stau bine pe probe.
Nu au avut timp de martori mincinosi si astept doarancheta sociala din
strainatate.probatoriul a fost deja administrat.
Acolo o sa fie marea bubuiala si cea decisiva.

:training:

Dupa aceea alt circ.
Executarea hotararii in strainatate.B-)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Am citit astazi si motivarea la ordonanta cu citarea partilor si am declarat 2 recursuri, cate unul pentru fiecare ordonanta.

Se motiveaza la modul ca tatal nu ii interzice sa vada copilul la locuinta lui din strainatate si nu ii este ingradit niciun drept.

Mai departe nu mai este vreo expunere din considerentele instantei, ci doar aspecte de ratiune pura.

Faptul ca nu poate lua copilul 2 luni in tara este fara sens daca poate sa il vada la locuinta tatalui.

Adica sa mearga 2 zile cu autocarul ca sa ajunga in strainatate ca sa vada copilul 2-3 ore si apoi sa mearga iarasi 2 zile ca sa se intoarca in Romania...fara copil...in timp ce copilul va plange si ar incerca sa il ia si va iesi scandal mare ca nu il poate lua.

Interesant este faptul ca tatal parat vrea ca mama minorului sa ramana acolo impreuna cu copilul si spre asta cam duce concluzia instantei desi exista un divort pe rol.

Nu poate lua copilul ca el zice ca ea il poate vedea daca vine sa il vada si ea a recunoscut la interogatoriu ca poate vedea copilul in strainatate daca merge acolo, dar nu il poate lua in Romania.

Instanta a avut o abordare cel putin curioasa ca mai existau probe la dosar si unele probe le-a luat in seama iar altele nu le-a luat in seama.
Spre exemplu, copilul traieste bine acolo ( conform unei scrieri traduse in limba romana- o scriere dactilografiata si semnata de cineva care poate ca nici nu exista in realitate daca nu cumva a fost semnata de altcineva decat se pretindea ) dar faptul ca tatal minorei este agresiv nu s-a dovedit ( desi exista o declaratie de martor data la notar ).

E clar ca exista probleme serioase daca o scriere e luata in seama pentru parat,iar alta ( notariala fiind) nu o vede provenind in apararea reclamantei.
Instanta a ,,vazut" doar ce a vrut ca sa respinga actiunea.Putea sa vada si declaratia notariala si sa motiveze de ce nu o ia in seama sau de ce o inlatura ( mai ales ca era data in Romania declaratia notariala) ceea ce nu a facut.

Incep sa ma lamuresc cat de cat...

Sigur ca, in astfel de conditii lucrurile se complica pentru ca o instanta daca nu vede, nu aude si face cum...crede ea...inseamna ca exista probleme deosebit de serioase si se anunta complicatii...deocamdata...


Un alt aspect interesant in procesul cu stabilirea domiciliului minorului la reclamanta este ca nu s-a facut ancheta sociala pentru ca s-a trimis in limba romana solicitarea si statul strain a raspuns ca nu poate...efectua comisia rogatorie din cauza limbii romane.
Cam aiurea sa trimiti in straintate ceva netradus in limba respectiva si sa iti vina inapoi din acest motiv.
Termenul in acest proces de abia urmeaza.

O decadere din dreptul de a se efectua comisia rogatorie imi pare rezonabila.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala in proces de divort cu minorii LLia LLia Daca dupa 2 luni reclamanta (care a deschis proces de divort cu minori ) a facut si proces ordonanta presedintiala (datorita faptului ca minorul este la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Buna ziua! Am introdus actiune de divort si in acelasi timp am facut si o cerere de ordonanta presedentiala (la sfatul unei doamne avocat), pentru ca pe ... (vezi toată discuția)