avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala drept vizita cu citare si fara citare.Exista sau nu autoritate de lucru judecat?

Buna seara doamnelor avocat si domnilor avocati,


Am un caz in care s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citare si intrucat s-a respins s-a deschis ulterior si ordonanta presedintiala cu citarea partilor.

Cum partea are ghinion s-a facut comunicarea exact inainte de termenul de judecata pe ordonanta presedintiala cu citarea partilor si facandu-se comunicarea hotararii a aflat si partea adversa.

Daca comunicarea se facea mai tarziu cu cateva zile nu se mai stia.
Ghinion.

La termen avocatii vor incerca sa se apere pe faptul ca s-a judecat o ordonanta fara citare care este si in termenul de recurs.
Alta aparare consistenta nu au si este singura care ii poate ajuta.

Ce parere aveti?
Se poate face o aparare cu succes pe faptul ca s-a judecat o ordonanta presedintiala fara citarea partilor care a fost respinsa?

Este prea scurt timpul pentru a face verificari jurisprudentiale pana la termen si de aceea va intreb daca s-a aflat cineva intr-o situatie asemanatoare si ce a decis instanta.

Ordonanta presedintiala fara citarea s-a respins pe un considerent subtire, in sensul ca nu exista o actiune pe fond cu privire la dreptul la vizita.
Exista insa divort si ordonanta presedintiala pentru stabilirea domiciliului minorului la reclamanta, dar nu s-a cerut in subsidiar si drept la vizita in caz ca se va respinge cererea principala pentru ca nu s-ar putea respinge.

Ordonanta presedintiala fara citare nu pare sa fi intrat in fondul cauzei din acest motiv, dar sunt mai multi avocati in cauza si faptul ca au aflat de procesul acesta vor incerca sa faca aparari fix pe acest aspect.

Problema cu ordonanta cu citare este aceeasi pentru ca nu s-a cerut pe fond drept de vizita, ci doar stabilirea domiciliului minorului si se vor inspira din motivarea hotararii instantei care le-a fost comunicata ( ordonanata fara citare).

Se stie ca legea nu obliga sa ai fond pentru a avea dreptul de a te judeca pe ordonanta presedintiala.

Sa mai completez putin.


1) Recurs nu doresc sa declar impotriva ordonantei fara citare care a fost respinsa pentru ca ma grabeam sa obtin o hotarare judecatoreasca care sa fie executata silit si tocmai de aceea nu am mai stat sa pierd vremea cu citarea.
Instanta s-a cam fofilat sa judece fondul, dar problema ramane ca ii inspira pe avocatii partii adverse hotararea instantei desi va fi alt complet...
Legea permite ca o instanta sa considere altfel fata de o alta instanta chiar din cadrul aceleiasi judecatorii.

2) Pot depune in ziua judecatii o actiune pentru drept de vizita, dar este destul de ciudat sa procedez asa pentru ca am solicitat stabilirea domiciliului minorului la domiciliul reclamantei si sa cer drept de vizita actiunea va ramane fara obiect.
Aceasta ar putea fi o varianta dar nu voi avea certificat de grefa sa dovedesc in ziua judecatii si nici sa aman nu vreau pentru ca vreau o hotarare judecatoreasca care sa se execute.
Certificatul de grefa se da a doua zi sau peste cateva zile.
Am mai avut un caz in care instanta a zis ca nu am certificat de grefa si nu s-a dovedit existenta unei alte actiuni ( dar nu de ordonanta presedintiala) si s-a admis recursul dar nu doresc sa pierd vremea cu un recurs in acest caz grabnic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:12, 22 Noiembrie 2012
Ma gandesc sa depun la divort o cerere reconventionala cu program de vizita si nu sa deschid un alt proces separat.
Ma refer la deschiderea unui proces pe fond si nu pe ordonanta presedintiala pentru ca instanta care a judecat ordonanta fara citarea partilor a motivat ca nu exista fond si de aceea a respins.

Daca deschid un alt proces separat va fi obligata clienta la cheltuieli de judecata.
Daca depun separat actiunea cu dreptul la vizita pe fond procesul va ramane fara obiect pana se va judeca.

La divort se face ancheta sociala in strainatate.

Paratul la divort a solicitat stabilirea domiciliului minorului la domiciliul sau din strainatate si desi nu imi place voi solicita in subsidiar pentru reclamanta stabilirea unui program de vizita.
Acolo e alta judecatoare care o sa se mire.:confused:
Nu exista autoritate de lucru judecat pe ordonanta presedintiala.
Va multumesc pentru raspuns doamna avocat Gerberga.

Va referiti la modul general adica in materia ordonantei presedintiale sau in speta expusa in conditiile concrete mentionate?


avocat_penalist a scris:

mie imi pare un nonsens pentru ca voi termina probabil procesul pe ordonanta prin care am solicitat stabilirea domiciliului minorului la reclamanta.


Sunteti atat de convins ca veti avea castig de cauza in aceasta ordonanta? (domiciliul la reclamanta).

Atunci ar fi trebuit sa vedeti nonsensul in depunerea simultana (sau pe aproape) a celorlalte 2 ordonante (drept de vizita) pe langa prima. De-aceea v-am intrebat ce doriti ...mai urgent. Ori in caruta, ori in teleguta?

Nu sunteti chiar atat de convins de reusita primei ordonante?

Cu atat mai mult ar fi fost de asteptat solutia in prima ordonanta (locuinta minorului), solutie in functie de care aveati ori nu mai aveati motiv pentru promovarea celorlalte.

Din pacate, asa cum spuneam, ati cam luat-o pe toate cararile deodata.

Cu toate acestea, eu as fi facut recurs impotriva solutiei de respingere din ordonanta nr. 2. Ar mai fi fost ceva de pierdut? Ce!?

Prin urmare (daca as fi fost in locul dvs) as fi folosit sansa de a convinge instanta superioara ca instantele POT lua masuri vremelnice si in acele cazuri in care legea nu scrie expres ca se POATE. (613 indice 2 c.p.c.). Saaauuu ati fi bucurat practica judiciara cu o motivare in care o instanta ar fi scris negru pe alb ca nu poate :tooth:

Sensul art 613 indice 2 c.p.c NU este acela ca instanta POATE numai in cazurile acolo prevazute. Sensul este acela ca, in acele cazuri, urgenta este prezumata de lege. (instanta nu mai trebuie sa cerceteze aceasta conditie). Dar o impiedica cineva/ceva sa cerceteze aceasta conditie de admisibilitate a ordonantei si in alte cazuri!? :-/

Ce e de facut acum? Greu de spus. Pentru ca ati procedat ca un jucator de ruleta care, incercand sa refaca, mizeaza in contratimp.

As lua in calcul ...transformarea ordonantei 3 in actiune de drept comun la momentul potrivit.





Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Tot ce am discutat ieri pe forum referitor la hotararea comunicata nu s-a discutat in fata instantei.
Probabil ca am primit doar eu hotararea si nu si partea adversa.Iar paratul nu stie de acest proces inca...
Imi vine greu sa cred ca nu ar fi facut nimic in aparare.

Insa, procesul a mers rau.Ma refer la procesul pe drept de vizita.
Au invatat lectia de data trecuta si cu un martor mincinos s-au incurcat lucrurile.A dat copilul la gradinita in strainatate si incurca tare de tot situatia pe programul de vizita.Ar insemna ca doua luni copilul sa nu mearga la gradinita daca vine in Romania.
Insa, daca termin ordonanta cu stabilirea domiciliului minorului in 2 luni nu ar mai trebui sa plece inapoi in strainatate.
De aceea ma interesa aceasta ordonanta cu dreptul de vizita ca sa existe sanse sa ia copilul cat mai repede si apoi daca castiga si stabilirea domiciliului minorului copilul se va intoarce doar in vizita la...parat...
Asa am gandit cand am plecat pe mai multe carari:hm:

M-am gandit ca, vorba aceea, toate drumurile duc la Roma...

Am depus inscrisurile dupa judecata si nu la judecata.
Ma refer la cererea reconventionala depusa astazi prin registratura la dosarul din procesul de divort ( ca sa nu deschid un alt proces) cu o solicitare aproape asemanatoare fata de ordonanta cu dreptul la vizita.Am mai depus o cerere pentru un certificat de grefa precizand ca certificatul de grefa de abia maine se va elibera.
Si daca se repune cauza pe rol nu prea conteaza.
Maine aflu solutia.

Urmeaza procesul cu stabilirea domiciliului minorului la reclamanta pe ordonanta presedintiala.Este foarte aproape.
Acesta este la al 3 termen si se mai poate amana...ceea ce ar insemna ca este aproape doar termenul de judecata, nu si hotararea judecatoreasca.

Ordonanta cu stabilirea domiciliului minorului la reclamanta nu cred ca nu se poate castiga.
Deja s-au administrat probe si doar ancheta sociala mai lipseste.Nu mai pot aparea martori mincinosi si gradinita nu mai conteaza ca o va face in Romania.
Poate ca de aceea nu m-as supara daca ar amana instanta pronuntarea sau ar repune cauza pe rol.Ma tem ca nu a inteles acest aspect si este unul esential.
Desi rezulta clar din redactarea actiunii.

Maine pot depune recursul pe ordonanta fara citare insa depinde ce va decide instanta cu ordonanta cu citare.
E posibil sa fie 2 recursuri sau niciunul.

Recursul pe ordonanta fara citare nu e de folos pentru ca instanta ar trimite cauza spre rejudecare la prima instanta si se pierde timp.Prima instanta nu a analizat fondul ( reamintesc).

Parerea mea este cu sunt sanse sa se admita recursul dar se va ajunge sa se transforme intr-o ordonanta cu citare si tocmai s-a judecat astazi o ordonanta cu citare identica cu cea fara citare...la care as declara recurs.
De aceea, inca ma gandesc cat sens are sa declar recurs la ordonanta fara citare.

Daca vor fi 2 recursuri probabil ca ambele ordonante vor pleca in acelasi timp la instanta superioara si poate nimeresc si la acelasi complet si se judeca in aceeasi zi.:-/
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
avocat_penalist, utilizator

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala in proces de divort cu minorii LLia LLia Daca dupa 2 luni reclamanta (care a deschis proces de divort cu minori ) a facut si proces ordonanta presedintiala (datorita faptului ca minorul este la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Buna ziua! Am introdus actiune de divort si in acelasi timp am facut si o cerere de ordonanta presedentiala (la sfatul unei doamne avocat), pentru ca pe ... (vezi toată discuția)