avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ancheta sociala la incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ancheta sociala la incredintare minor

As dori sa stiu daca ancheta sociala este obligatorie pentru incredintarea vremelnica a unui minor prin ordonanta presedintiala. Actele de la dosar sunt foarte concludente pentru conditiile f bune in care este crescut copilul.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:24, 29 Decembrie 2009
Inscrisurile nu sunt suficiente pentru a releva conditiile de trai in care va fi crescut copilul.Asa incat, efectuarea anchetei sociale de catre autoritatea tutelara e obligatorie , pentru a stabili daca exista sau nu conditii prielnice pentru o buna dezvoltare a unui copil minor.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Este obligatorie ancheta inainte de luarea deciziei de catre instanta? Daca s-a facut dupa se considera ilegala?
Nu.Si in aceasta situatie pot fi folosite concluziile anchetei sociale.(nu e una care incalca prevederile legale, ci o recomandare a instantei de judecata )
Insa trebuie sa aduca la cunostinta instantei de judecata conditiile actuale oferite copilului .
Si, finalmente, va fi stabilit si interesul superior al acestuia.
Va multumesc mult pentru explicatii!
In cazurile privind incredintarea copiilor minori, instanţa este obligata sa asculte autoritatea tutelară. In acest sens, este obligatoriu ca referatul de ancheta sociala safie depus la dosarul cauzei inainte de luarea deciziei de catre instanta. Concluziile autorităţii tutelare sunt obligatorii iar ancheta socială este o probă concludentă în soluţionarea cauzei. Simpla citare a autorităţilor tutelare nu este de natură să suplinească necesitatea imperioasă de a se efectua ancheta socială împreună cu concluziile de rigoare atât la domiciliul reclamantului cat si la cel al paratului.
Lipsa referatului de ancheta sociala de la dosarul cauzei atrage nulitatea hotararii pronuntate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ancheta sociala atomica_8700 atomica_8700 am avut pe 16 octombrie prima infatisare in divortul cu sotul meu unde s-a stabilit o noua infatisare cu martori de data aceasta si ancheta sociala.vroiam sa ... (vezi toată discuția)
Care sunt probele admise in procesul pt incredintarea spre cretere si educare a unui minor? ContSters128050 ContSters128050 De ce legislatia romana nu admite ca probe intr-un proces de custodie,fotografii si inregistrari video? (vezi toată discuția)
Ancheta autoritatea tutelara Ramona1982 Ramona1982 In cazul unui divort cu minori se mai face control din partea autoritatii tutelare la domiciliul mamei sau a tatalui pentru a se vedea daca indeplineste ... (vezi toată discuția)