avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ancheta sociala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ancheta sociala

am avut pe 16 octombrie prima infatisare in divortul cu sotul meu unde s-a stabilit o noua infatisare cu martori de data aceasta si ancheta sociala.vroiam sa va intreb ce inseamna acest lucru.eu locuiesc cu mama,bunica,sora si prietenul ei intr-un apartament cu 3 camere,ce vor spune cei de la autoritatea tutelara de acest lucru,de faptul ca suntem 5 adulti+1 copil in apartament?este vreo problema?te anunta inainte sa vina acasa?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:46, 17 Octombrie 2009
Urmariti va rog pe link-ul de mai jos discutia privind desfasurarea anchetei sociale si daca mai avti nelamuriri, reveniti :)
www.avocatnet.ro/content/for...
Nu o sa va anunte ca la ce data vor sa mearga la Dvs. Nu cred ca asta ar fi problema ca stati 5 pers intr-un apartament de 3 camere, se uita la dotarile apartamentului, la curatenie, va intreba de venituri, sa fiti amabili cu ei va sfatuiesc, dar oricum instanta va decide daca e bine pt copil sau nu.
Succesc
~ Conținut șters la cerere ~
Regrete? De ce? In cadrul anchetei sociale (care este obligatorie, dupa cum reiese si din jurisprudenta citata mai jos, spre deosebire de o parere emisa in link-ul pe care l-am indicat mai sus)se constata nu numai aspecte legate de “suficienta” spatiului locative, ci si de climatul general (familial, moral, etc) oferit de ambii parinti. Toate pentru a se lua masura incredintarii strict in interesul copilului.

DECIZIE nr. 773/R din 9 mai 2008
Minor. Legaturi personale cu minorul. Obligativitatea efectuarii anchetei sociale la domiciliul reclamantului.
EMITENT: CURTEA DE APEL TÂRGU MUREª - SECŢIA CIVILÃ - extras
Îndatoririle părinţilor nu pot fi exercitate în spiritul normelor legale de ocrotire a minorului decât dacă părintele are o conduită morală adecvată. Or, intimatul stă în chirie în mun.Bacău, împreună cu concubina.
Referitor la neefectuarea anchetei sociale din partea autorităţilor tutelare, a arătat că simpla citare a autorităţilor tutelare nu este de natură să suplinească necesitatea imperioasă de a se efectua ancheta socială împreună cu concluziile de rigoare.
Stabilirea interesului real al copilului trebuie să se facă, luându-se în considerare nu numai situaţia materială locativă ci în special şi cu precădere climatul moral şi familial pe care îl oferă părinţii.
În astfel de litigii, concluziile autorităţii tutelare sunt obligatorii iar ancheta socială este o probă concludentă în soluţionarea cauzei, pentru ca măsura luată să nu fie contrară intereselor minorei.
Toate cele de mai sus duc la concluzia că în lipsa anchetei sociale la domiciliul reclamantului, ambele instanţe au soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului, motiv de casare prevăzut de art. 312 alin. 5 Cod procedură civilă.
Ca atare, în baza art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă, Curtea a admis recursul declarat de pârâtă, a casat integral ambele hotărâri şi a trimis cauza spre rejudecare Judecătoriei Miercurea Ciuc, pentru a se efectua ancheta socială la domiciliul reclamantului şi a se administra orice alte probe ar fi necesare, ţinând seama de susţinerile ambelor
buna ziua
nu este nicio problema ca locuiti 6 persoane intr'un apartament de 3 camere
si nu trebuie sa va fie teama de cei de la autoritatea tutelara
va v'a intreba daca minorul are un loc de joaca : propria sa camera, sau una pe care s'o imparta cu dumneavoastra
va trebui sa aveti camera asta pentru mai bune rezultate
sa fie curata
in rest, bafta

Alte discuții în legătură

Ancheta sociala la incredintare minor tantzat tantzat As dori sa stiu daca ancheta sociala este obligatorie pentru incredintarea vremelnica a unui minor prin ordonanta presedintiala. Actele de la dosar sunt foarte ... (vezi toată discuția)
Necesitate ancheta sociala bianca26 bianca26 buna. locuiesc cu prietenul meu, dar mbii inca suntem inca casatoriti in acte cu alte persoane. avem un copil impreuna. el este in divort si a fost anuntat ca ... (vezi toată discuția)
Ancheta psihosociala Martonze Martonze Ma intereseaza daca: -ancheta psihosociala presupune un plus fata de ancheta sociala din vechiul Cod al familiei -unde pot gasi un act oficial, in baza ... (vezi toată discuția)