avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... necesitate ancheta sociala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

necesitate ancheta sociala

buna. locuiesc cu prietenul meu, dar mbii inca suntem inca casatoriti in acte cu alte persoane. avem un copil impreuna. el este in divort si a fost anuntat ca se va face ancheta sociala la noi acasa, desi el nu a cerut custodia copiilor sai cu fosta sotie, ci numai dreptul de vizita. eu nu am introdus inca divortul de fostul sot. as dori sa stiu de ce trebuie facuta aceasta ancheta sociala, si masura in care ar pute afecta negativ faptul ca locuim impreuna divortul lui, si ulterior al meu. in ce masura pot fi eu obligata sa deschid usa asistentei sociale si sa recunosc relatia noastra, si eventual sa dau detaliile solicitate, daca eu nu doresc sa fac acest lucru? pot fi obligata sa accept sa raspund intrebarilor, sa accept aceasta ancheta sociala?
Cel mai recent răspuns: ContSters108868 , utilizator 14:35, 31 Octombrie 2009
Ancheta sociala se efectueaza de catre Autoritatea tutelara din cadrul primariei si vizeaza modul in care cei doi parinti (prietenul dvs si sotia acetuia) isi exercita drepturile, dar mai ales obligatiile cu privire la minori si bunurile lor.
Ancheta sociala cuprinde o serie de etape si elemente, intre care: studierea amanuntita a cazului, verificare efectuata la domiciliu, considerarea datelor personale si familiale, studierea starii sanatatii a copiilor si a starii materiale a parintilor, elaborand concluzii si propuneri.
Autoritatea tutelara isi da avizul pentru incredintarea minorilor unuia dintre parinti, in caz de divort, spre crestere si educare.
Este doar un aviz iar instanta poate sa tina cont de acest aviz dar poate sa si infirme concluziile si propunerile Autoritatii tutelare.
Nu sunteti obligata sa deschideti usa nimanui si nici nu sunteti obligata sa raspundeti la eventualele intrebari. Pe de alta parte nici nu aveti nimic de pierdut.
In plus, daca parintii s-au inteles in ceea ce priveste incredintarea copiilor instanta va tine cont de acesta intelegere.
Ancheta sociala se face pentru a se vedea daca copii au unde sa vina in perioada de vizita .Angheta sociala se face la domiciliul ambilor parinti. Ancheta sociala urmareste interesele copiilor .Daca mediul in care vor trai pentru o perioada scurta de timp - perioada vizitelor - sunt morale si decente.
relati noastra poate fi privita ca una imorala? in conditiile in care suntem/?..pe viitor doresc sa adopt un copil si m gandesc ca aceste aspecte de acum ma vor afecta, etichetandu-ma fi cu o morlitate indoielnica.
revin cu intrebarea mea. cum pot sa evit efectuarea anchetei sociale, sau macar sa nu raspund la intrebari? pot intreba vecinii? nu se incalca astfel dreptul la viata privata?
v-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la intrebarile de mai sus!
Ancheta sociala nu incalca nimanui dreptul la viata... Asa cum am precizat deja ancheta sociala la care va referiti nu va vizeaza personal pe dvs ci pe prietenul dvs.
Puteti sa nu raspundeti la nici o intrebare, puteti sa nu deschideti usa nimanui.
Daca prietenul dvs a cerut dreptul de a vizita copii , vizitele vor avea loc la domiciliul mamei (sotiei prietenului dvs) si nu la dvs acasa.
Bineinteles ca cei de la Autoritatea tutelara pot intreba si vecinii dvs dar de obicei reprezentantii Autoritatii tutelare dau dovada de discretie si intelegere.
Personal am intalnit multe situatii in care audierile celor de la Autoritatea tutelara au avut loc la sediul Primariei.
Dvs ati putea face obiectul unei anchete sociale in eventualitatea in care va decideti sa adoptati un copil. Sa fie intr-un ceas bun!

Alte discuții în legătură

Ancheta sociala - incredintare minor crn1972 crn1972 Sunt in proces pentru incredintare minor cu tatal copilului. Acesta a solicitat ca probe si ancheta sociala. Vreau sa stiu daca ancheta sociala se face numai ... (vezi toată discuția)
Divort cu acordul partilor, fara partaj si cu minor amarasteanu amarasteanu Buna ziua! Daca stie cineva cat dureaza un astfel de proces in Bucuresti si cam cat costa cu totul? (vezi toată discuția)
Divort ioanaaaa ioanaaaa Atunci cand este un minor la mijloc intr-un divort si trebuie sa se faca ancheta pentru a stabili starea sociala a unuia dintre parinti cum se procedeaza? pun ... (vezi toată discuția)