avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ancheta autoritatea tutelara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ancheta autoritatea tutelara

In cazul unui divort cu minori se mai face control din partea autoritatii tutelare la domiciliul mamei sau a tatalui pentru a se vedea daca indeplineste conditiile pentru o buna crestere a minorului?
Da, se face.
In cazul in care nu exista intelegere/acord amiabil intre soti, in locul lor va decide instanta si Autoritatea tutelara. Pentru aspectele privind locuinta copilului se face ancheta sociala.

In cazul in care divortul se urmareste sa se obtina prin proces, iar pe parcursul procesului de divort se prezinta un acord de mediere care include si decizii amiabile ale parintilor privitoare la stabilirea locuintei copilului la unul dintre parinti, ancheta sociala nu va mai fi strict necesara, instanta putand lua act de acordul parintilor in acest subiect.

In plus, oricand pe parcursul perioadei cand parintii au obligatia intretinerii copilului ( chiar dupa pronuntarea hotararii privind divortul), poate interveni un acord de mediere ( amiabil) in materia stabilirii locuintei copilului, iar acordul de mediere va imbraca in acest caz forma unei hotarari care consfinteste invoiala parintilor - nu va mai fi nevoie de ancheta sociala.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
mediator_Constantinescu, utilizator
In functie de cererile existente la dosar (daca ambii soti cer stabilirea locuintei la ei), se va efectua cate o ancheta tutelara la domiciliul parintilor.

Numai in functie de concluziile acesteia va putea decide instanta cu privire la domiciliul minorilor.
Si pentru program de vizitare si pentru autoritate comuna se face ancheta psihosociala.
Instanta de judecata va dispune efectuarea anchetei psihosociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anchetele sociale in cazurile de divort cu minori dana_2 dana_2 As avea cateva intrebari pe tema anchetelor sociale - care sunt articolele din codul civil care se refera la aceste anchetele sociale - sunt anchetele ... (vezi toată discuția)
Mediere - divort cu minor, practica instantelor Cezar augustin Dinu Cezar augustin Dinu ne confruntam cu o situatie delicata si contradictorie: se incheiere un acord de mediere, privind divortul si toate accesoriile - printre care si stabilirea ... (vezi toată discuția)
Divort prin mediere cu probleme andrufl andrufl Buna ziua! Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste ... (vezi toată discuția)