avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere - divort cu minor, practica instantelor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere - divort cu minor, practica instantelor

ne confruntam cu o situatie delicata si contradictorie: se incheiere un acord de mediere, privind divortul si toate accesoriile - printre care si stabilirea autoritatii parintesti (nu conteaza cum si de catre cine). Partile vin la instanta pentru "darea unei hotarari care sa tina cont de acordul de mediere". Unele instante se pronunta prin hotarare de expedient, al carei dispozitiv il constituie acordul de mediere....altele dispun, din oficiu, indiferent de vointa partilor, efectuarea de anchete sociale cu privire la starea/locatia minorilor, urmand ca functie de ancheta sociala sa abrope sau nu acordul de mediere....iar altele chiar au respins acordul de mediere pe motiv ca nu este in interesul superior al copiilor. Care ar fi varianta legala/morala/corecta?#-o
Buna seara. Conteaza cum se exercita autoritatea parinteasca si de catre cine. In acordul de mediere, exercitarea nu poate fi decat comuna, cea exclusiva nu este decisa de parti, ci de instanta. Instanta are tot dreptul sa dispuna ancheta sociala si sa ceara orice alte documente pentru ca nu consfinteste "ca primarul", ci intai verifica legalitatea acordului.
Ca mediator, am solicitat efectuarea anchetei psiho-sociale în toate cazurile cu minori, pentru a câștiga timp.Deci dacă se atașează cererii de consfințire a acordului de mediere și rezultatul anchetei,după cum este acesta, se ia act de acordul de mediere și se pronunță hotărârea pe baza celor convenite de părți. În acord nu trebuie să se insereze vreo clauză din care să rezulte că autoritatea părintească va fi exclusivă, ci comună, pentru că doar astfel va fi în acord cu legea. Cât privește domiciliul copilului, poate fi convenit de părinți să fie la unul sau la celălalt, ținându-se seama, în toate cazurile, de interesul superior al minorului.Ancheta psiho-socială este necesară , iar instanțele o solicită ele dacă nu s-a efectuat înainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca exclusiva obtinuta claudettee claudettee Buna ziua. Am un copil de 2 ani, dintr-o relatie de concubinaj. Copilul este recunoscut de tata, insa noi nu am locuit niciodata impreuna. In urma unui acord ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in instanta andreiionel andreiionel Sotia vrea sa divorteze de comun acord in instanta. dupa noul cod civil exista un model de cerere de divor de comun acord? eu vreau ... (vezi toată discuția)
Ancheta autoritatea tutelara Ramona1982 Ramona1982 In cazul unui divort cu minori se mai face control din partea autoritatii tutelare la domiciliul mamei sau a tatalui pentru a se vedea daca indeplineste ... (vezi toată discuția)