avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonante cu carul, legal ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonante cu carul, legal ?

Buna,

Pe scurt:

- Instanta de fond s-a pronuntat pe program vizita minor - sentinta este atacata cu apel de catre reclamant, nu exista inca termen

- In vigoare exista - o ordonanta presedintiala, program vizita minor

- Reclamantul introduce o noua actiune de ordonanta presedintiala ? Este legala, tinand cont ca instanta de fond s-a pronuntat si exista si un program provizoriu ?


Va rog sa imi raspundeti. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 00:40, 21 Decembrie 2012
Buna ziua!

Programul de vizita astfel stabilit - indiferent ca a corespuns tranzactiei partilor sau a fost determinat de instanta de judecata in raport de imprejurarile cauzei - nu are caracter irevocabil pentru ca solutia a fost pronuntata pe calea ordonantei presedintiale, care nu poate fi invocata cu autoritate de lucru judecat daca ulterior au aparut imprejurari noi care indreptatesc admiterea cererii, astfel ca o noua cerere de stabilire a
programului de vizita ar fi admisibila.

De asemenea, ordonanta este vremelnica si executorie, adica isi produce efectele de indata.

Pe de alta parte, conform art.582 alin.1 din Codul de procedura civila, ordonanta este supusa recursului, nu apelului, iar instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.

Ca atare, momentan ordonanta data este executorie, insa asta nu poate impiedica nici una dintre parti sa depuna o noua cerere in acest sens.

Sa speram ca instanta va sesiza caracterul sicanator al acestor actiuni.

Toate cele bune!


Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Multumesc pentru raspuns, insa cred ca nu am fost prea explicita.

Nu pricep logica procesului de fond, daca la noi, totul se rezolva prin ordonante, care mie, mi se par inadmisibile, insa nu trebuie sa ma astept sa am dreptate in fata Instantei, pentru ca Onorata Instanta ma surprinde de aproape fiecare data.

Situatia: Partile au fost in proces pentru program vizita minor. Pana ce Instanta nu s-a pronuntat, s-a cerut un program de vizita prin Ordonanta, desi contactul nu a fost intrerupt. S-a dat un program provizoriu, din 2 in 2 saptamani. Dupa vreo 6 luni, reclamantul cere din nou prin Ordonanta un program de vacanta. Instanta a incuviintat si acest lucru, desi nu s-a justificat nici macar urgenta, nici prejudiciile care ar putea sa apara etc. Dupa aceste evenimente Instanta de fond s-a pronuntat. Reclamantul nu e multumit si declara apel. Citatia pentru apel nu a venit inca. Acum cere din nou prin a 3-a Ordonanta un alt program (nu stiu despre ce poate fi vorba). Conditiile nu s-au schimbat, din cate stiu.

E normal asa ceva....e normal sa se decida mereu haotic, fara probe, martori, sa se faca abstractie de procesul de fond si sa dea fiecare judecator, cate un program la primul termen?
De fapt, pana ce solutia nu devine definitiva si irevocabila, nici fondul cauzei nu poate fi considerat judecat, iar ordonantele presedintiale nu au inraurire asupra fondului cauzei, ca atare, exista premisa admisibilitatii.

Dar, asa cum am mai spus-o si o repet, judecata e relativa in Romania, iar interpretarea dispozitiilor legale de catre judecatori nu este unitara.

Ca sa rezum, e un pic anormal ce vi se intampla, dar totusi posibil...
Evident, ca aceste ordonante influenteaza fondul si mai ales au scopul, in cazul de fata, sa ocoleasca fondul. Se cere de fiecare data, ceea ce nu s-a dat la fond, adica luarea copilului peste noapte etc...Nu este normal, ca de fiecare data cand reclamantul vine si are chef sa ia copilul, sa mai bage o ordonanta....si sa i se admita...In acest caz, fondul nu mai are absolut nici o relevanta. Nu cred ca mai exista o tara europeana, sa permita in regim de urgenta, o data la 3-4 luni cate o decizie, cand exista un proces de fond !
Tocmai asta este problema în această materie. Dacă fondul durează un an, poate că e prea târziu pentru acel copil să beneficieze de programul respectiv de vizitare. Au existat situații în care până la judecarea fondului, părintele la care locuia copilul a reușit să-i „șteargă” acestuia din minte orice amintire și afinitate pentru celălalt părinte, astfel că programul de vizitare dat de instanța de fond a avut o finalitate mult diminuată.

Din acest motiv sunt admise acțiunile având acest obiect și pe calea ordonaței președențiale până la rezolvarea pe fond a cauzei.

Prin ordonanță președințială instanța stabilește un program de vizitare provizoriu, cât de cât echilibrat pentru copil, astfel încât legăturile părintelui care nu locuiește cu acesta să nu fie prejudiciate.

Referitor la „luarea copilului peste noapte”, trebuie să știți că așa cum a stabilit și CEDO constant prin deciziile date în această materie, este normal ca părintele să petreacă timp cu copilul nu doar ladomiciliul celuilalt părinte ci și la domiciliul său.

E păcat că sunt situații în care copilul este obiect de negociere între părinți pentru orgoliile acestora.

Alte discuții în legătură

Executare silita program de vizitare minor popescunicolae popescunicolae Buna seara problema mea este urmatoarea: Am un proces in care am fost parat de reclamant in ceea ce priveste programul de vizitare minor, (proces de fond) ... (vezi toată discuția)
Durata proces incredintare Ecaterinaa Ecaterinaa Buna dimineata, As avea 2-3 intrebari mai concrete de aceasta data. Cat dureaza un proces de incredintare minor (judecat dupa vechiul cod civil), daca ... (vezi toată discuția)
Cate ordonante presedintiale se pot introduce pe rolul instantei pana la judecarea fondului? Ecaterinaa Ecaterinaa Buna seara ! Din pacate sunt nevoita sa revin iar si iar, cu \"surprize\" de natura juridica, la care nu m-am gandit niciodata si pentru rezolvarea carora ... (vezi toată discuția)