avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil nascut in alta tara....va rog sa ma ajutati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil nascut in alta tara....va rog sa ma ajutati

am o fetita de 8 luni, nascuta in spania. daca tatal copilului a plecat in alta tara de cateva luni si nu mai vrea sa se intoarca la noi. are numele lui de familie. daca tatal imi trimite procura cum ca e de acord sa o trec pe fetita pe numele meu de familie, ce drepturi voi avea..altele decat acum?eu voi putea sa plec singura cu fetita in Romania, cu procura din partea tatalui, si sa ii fac certificat romanesc si pasaport fara tatal ei? ma intereseaza f mult daca pot sa ii fac acte romanesti.multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurelian Baciu , Traducator autorizat 20:39, 24 Ianuarie 2011
Pentru inregistrarea certificatului de nastere al minorului exista 2 variante- in Spania sau in Romania.
Pentru detalii lecturati aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
mentionez ca amandoi suntem romani, si nu suntem casatoriti legal, doresc sa stiu daca schimbarea numelui de familie al fetitei pe numele meu ar schimba situatia...adica as putea sa cer singura actele romanesti ale copilului fara a mai avea nevoie de prezenta tatalui sau procura de la el.
pt pasaport am inteles ca in romania e nevoie de prezenta ambilor parinti. este adevarat?
schimbarea numelui, nu schimba situatia intrucat ramane copilul lui. va trebuie acordul tatalui si pt pasaport si pt iesire din romania.
dupa inregistrarea nasterii, puteti cere incredintarea copilului in instanta si nu veti mai avea nevoie de la el decat de pensie
Daca ati nascut in Spania e clar ca aveti certificat spaniol.Deci trebuie mai intai sa faceti transcrierea certificatului de nastere in Romania si apoi sa cereti schimbarea numelui pe cale administrativa.Fara acordul tatalui nu faceti nimic si nici nu va ajuta ulterior pentru ca tatal va fii mereu pe certificatul de nastere.Deci va trebui sa solicitati,dupa ce faceti transcrierea certificatlui de nastere in Romania,incredintarea minorei,apoi nu mai avet nevoie de tata.Nu e o procedura greoaie.Sa aveti certificatul din Spania,apostilat,tradus si legalizat si mergeti la starea civila.Sau puteti sa cereti inscrierea certificatului la ambasada sau consulatul Romaniei din Spania fara a fii necesar sa veniti in Romania.
O alta speta, oarecum similara, a fost dezbatuta aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va urez succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)
Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pt copil peste 1 an,nascut in strainatate magdai75 magdai75 Inca o data apelez la forum. Cum pot obtine certificatul de nastere pt fetita mea de 1 an si o luna. Ea a fost nascuta in America, si nu am inregistrato la ... (vezi toată discuția)