avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inmatriculare firma sau punct de lucru (persoana ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inmatriculare firma sau punct de lucru (persoana juridica straina)

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. O persoana juridica straina care doreste sa-si extinda afacerea in Romania cum ar fi mai bine sa procedeze, sa-si inmatriculeze o alta firma sau sa-si deschida un punct de lucru?
Care ar fi diferentele?
Firma este din Uniunea Europeana.

Multumesc.
Cosmin Barbu
Cred ca ar fi mai bine sa isi deschida o alta firma aici, in Romania. Majoritatea societatilor din Uniune asa procedeaza. Depinde de investitia pe care urmeaza sa o faca. Poate sa isi deschida si punct de lucru insa este mai complicat. Poate sa infiinteze o societatea comerciala in Romania cu asociati straini. In acest caz, la ORC va completa un formular special in care indica numele investitorilor precum si suma preconizata a fi investita. In rest, pentru infiintare sunt necesare, altele decat in cazul unei societati comerciale romane: declaratie ca nu are datorii pe teritoriul tarii noastre precum si toate actele de indentitate ale asociatilor sau de infiintare ale societatii straine traduse.
Daca este o societate comerciala sunt necesare: hotarare AGA prin care se stabileste infiintarea unei noi societati si se desemneaza o persoana care sa reprezinte interesele societatii comerciale straine in cadrul noii societati, copii traduse ale actului constitutiv precum si ale certificatului de inmatriculare.
Cam acestea ar fi particularitatile...sper ca nu am uitat ceva...
Multumesc mult pentru raspuns.
Sa inteleg ca daca isi deschide doar un puct de lucru ar fi niste limitari?
Firma este de constructii, iar investitia preconizata este destul de mare.
Poate sa isi deschida filiala sau sucursala in Romania, nu punct de lucru.Infiintarea in Romania a unei sucursale sau filiale de catre o societate cu sediul in strainatate urmeaza aceleasi proceduri pentru mentionarea si publicarea actelor de comert pentru o societate romana.
Conditiile speciale constau in faptul ca in cerer se vor indica denumirea sucursalei si denumirea, forma si sediul societatii straine, numele si calitatea persoanelor care pot reprezenta fata de terti si in justitie comerciantul din strainatate, precum si numele celor care se ocupa direct de activitatea sucursalei/filialei, ultima situatie financiara a societatii straine, aprobata si verificata conform legislatiei din tara respectiva.
Diferenta intre sucursala si filiala consta in faptul ca sucursala nu are personalitate juridica.
Mai multe detalii veti gasi in Legea nr. 31/1990

Am uitat sa fac precizari referitor la ce acte se vor depune alaturi de cerere, respectiv:actul constitutiv si statutlu comerciantului din strainatate actualizate, in situatia in care comerciantul nu este din UE sau membru al Spatiului Economic European, documente care sa ateste sediul, obiectul de activitate si anual, suma capitalului subscris, certificat de inregistrare tradus.
In opinia mea, este mai simplu infiintarea unei societati comerciale romane.

:offtopic: Te rog mult completeaza prin editarea mesajului anterior.
Mersi,
Andreea
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Nu conteaza cat de mare este investitia.Este mult mai simplu sa deschida o firma noua in Romania, indiferent de actionariat si de procentele acestora.Societatea poate fi cu actionariat strain,roman,sau combinat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crerea unei filiale a unei companii canadiene pcristian43 pcristian43 Dupa cum scrie titlul, as vrea sa deschid o filiala a unei firme de jocuri video de origine canadiana insa, cu sedii si in SUA. Vreau sa stiu, ce proceduri ... (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie ca sa deschid o filiala in romania dar cu sediu in italia ( spa)? daniela_bodan daniela_bodan eu stau in italia si lucrez la o avocata care are un spa si vrea sa deschida o filiala in romania ce acte ar avea nevoie ? (vezi toată discuția)
Societate noua sau sucursala? clls clls Ma puteti lamuri intr-o privinta : in cazul unei societati din afara tarii, este mai convenabil pt ei sa deschida in tara o sucursala a societatii-mama sau sa ... (vezi toată discuția)