avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO

Buna ziua,
Mama mea a deschis un proces la CEDO pentru o casa, in anul 2005. Am parcurs toate etapele in Romania, am trimis actele, ni s-a raspuns ca sunt in regula. Intre timp mama a murit si eu sunt singura mostenitoare. Astazi am intrebat prin telefon care este stadiul si mi s-a raspuns ca nu imi poate da date prin telefon, dar ca ar trebui sa trimit o cerere insotita de actul de deces si de succesiune. Cum fac pentru a continua acest proces? Trebuie sa mentionez ca vreau sa-l continui? Imi trebuie neaparat un avocat?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:22, 6 Februarie 2011
In primul rand, transmit condoleante.

La deschiderea dosarului sau pe parcurs ati primit un plic in care sunt si un set de etichete ce se pot lipi, in care sunt cuprinse datele de identificare ale dosarului.
Trimiteti va rog actele solicitate asa cum vi s-a indicat, insa nu originalele pentru ca nu va vor mai fi restituite. Atat certificatul de deces cat si certificatul de mostenitor(in copie) le puneti intr-un plic pe care puneti si o eticheta, dintre cele despre care faceam vorbire mai inainte.
Daca doriti, puteti sa adaugati si un memoriu in care explicati situatia intervenita precum si faptul ca solicitati sa continue dosarul respectiv.

Un avocat v-ar putea inlesni toate aceste actiuni pe care le aveti de indeplinit.
Recomandarea mea este sa contactati un avocat care a mai trimis sau purtat o astfel de corespondenta cu Curtea.

Va multumesc!
În cazul decesului reclamantului persoană fizică, succesorii acestuia pot continua procedura în faţa Curţii dacă au la rândul lor un interes de a dovedi încălcarea Convenţiei. În situaţia în care interesul moştenitorilor nu este suficient pentru a justifica continuarea procedurii, Curtea va decide radierea cauzei de pe rol.

Prin urmare, transmiteti Curtii o cerere prin care solicitati continuarea procedurii si la care atasati copie de pe certificatul de deces si copie de pe certificatul de mostenitor al dvs.
In memoriu trebuie sa motivez pentru ce vreau continuarea procedurii sau este de ajuns sa mentionez ca cer continuarea.
De asemenea as vrea sa stiu daca trebuie sa trimit copii legalizate dupa acte si daca trebuiesc traduse, in engleza sau franceza, de exemplu.
Nu este nevoie sa trimiteti copii legalizate de pe documente, nici traduse nu este obligatoriu.

Va recomand totusi sa formulati o adresa de inaintare a acestor documente, in care sa mentionati obligatoriu numarul de dosar si faptul ca, in calitate de mostenitoarea a d-nei X, solicitati continuarea procedurii in fata Curti Europene.
Nu uitati sa indicati si o adresa unde sa se faca de acum orice comunicari in cauza.

Puteti apela si la un avocat specializat pe procedura Curtii pentru a va asista.
Manuela Munteanu a scris:

Buna ziua,
Mama mea a deschis un proces la CEDO pentru o casa, in anul 2005. Am parcurs toate etapele in Romania, am trimis actele, ni s-a raspuns ca sunt in regula. Intre timp mama a murit si eu sunt singura mostenitoare. Astazi am intrebat prin telefon care este stadiul si mi s-a raspuns ca nu imi poate da date prin telefon, dar ca ar trebui sa trimit o cerere insotita de actul de deces si de succesiune. Cum fac pentru a continua acest proces? Trebuie sa mentionez ca vreau sa-l continui? Imi trebuie neaparat un avocat?

In primul rand faceti copii dupa toate actele: certificat de deces, mostenire samd...orice act care dovedeste calitatea dvs de mostenitor.
Aceste acte, impreuna cu prima pagina din formularul de aplicatie pe care, in coltul din dreapta sus lipiti codul de bare, le trimiteti pe posta la Strasbourg....si scrieti doar ca va mentineti cererea.....daca este cazul, precizati adresa dvs de comunicare sau faceti orice alte precizari sau modificari care au intervenit....

Daca este vorba despre retrocedari...e putin mai complicat pentru ca a fost stabilita o judecata pilot de catre Curte care a fost trimisa statului roman ca sa repuna pe rol, in Romania, toate dosarele cu acest obiect.

Daca tot faceti scrisoarea, adresati Curtii si aceasta intrebare: ce se intampla cu aplicatia dvs nr......va ramane in atentia Curtii sau trebuie sa va adresati statului roman?! In ce conditii?

Toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Corespondena cedo andrei_pap87 andrei_pap87 Domnilor vi-as fi recunoscator daca mi-ati oferi un mic ajutor legat de corespondenta cu Curtea de la Strasbourg. Am formulat in august 2010 o actiune la ... (vezi toată discuția)
Admisibilitate cedo CBN90 CBN90 In urma cu doi ani mama mea a depus o petitie la CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil,mama mea a decedat in urma cu cateva saptamani si ... (vezi toată discuția)
Cerere cedo mr_bachus mr_bachus Am trimis o cerere catre CEDO, am primit confirmarea primirii cererii de la Strasbourg, insa de atunci au trecut 4 luni si n-am mai primit absolut nimic ... (vezi toată discuția)