avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributiei pentru asigurari de sanatate ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv

Buna seara
Intrebarile sunt pentru un PFA
Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit instiintari cu sume restante din anul 2005.Este legal ce fac ei si trebuie sa platesc retroactiv?
In cazul in care sunt angajat la o societate comerciala cu carte de munca si se plateste CAS se calculeaza la fel si pentru PFA
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 13:16, 14 Februarie 2011
Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS), respectiv 5,5%, se platea la PFA si inainte de 2009 (art.257 din Legea 95/2006). Se depune anual declaratia la Finante iar CASS se plateste trimestrial.
Art. 257. – (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru
asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care
se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturile din silvicultură pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi,
veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi /sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

Art. 261. – (1) Angajatorii şi asiguraţii care au obligaţia plăţii contribuţiei în condiţiile prezentei legi şi care nu o respectă datorează pentru perioada de întârziere majorări de întârziere în condiţiile Codului de procedură fiscală.
(2) CNAS aprobă norme privind desfăşurarea activităţii de executare silită a creanţelor datorate fondului de către persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de către ANAF.

Daca in acelasi timp sunteti angajat si obtineti si venituri din PFA beneficiati de o reducere la plata CAS pentru PFA. Nu mai stiu exact tezxtul de lege dar am sa-l caut si am sa va transmit.
Cititi si www.avocatnet.ro/content/for...
lauraadriana a scris:

Daca in acelasi timp sunteti angajat si obtineti si venituri din PFA beneficiati de o reducere la plata CAS pentru PFA. Nu mai stiu exact tezxtul de lege dar am sa-l caut si am sa va transmit.
Cititi si www.avocatnet.ro/content/for...


Nu e vorba de o reducere, ci de un efect al legii. Daca vi se retine deja contributie la sanatate din salariu, din venitul ca PFA vi se va calcula aceasta contributie (si restanta si actuala) NU la salariul de baza minim brut pe luna, ci la VENITUL NET REALIZAT EFECTIV. Pentru a dovedi ca ati contribuit si ca salariat, va trebuie adeverinta de la angajator si eventual cartea de munca.
@ivanov cristina
CAS - contributia la pensii
CASS - contributia la sanatate

contributia la sanatate pentru veniturile obtinute de PFA se plateste dintotdeauna, nu doar din 2009. vezi legea sanatatii 95/2006 si mai inainte OUG 150 din 2002.
Deci nu se pune problema de retroactivitate. E doar o contributie restanta, trebuia s-o platiti si n-ati platit-o la timp. Si nu are nici o importanta ca mai sunteti sau nu angajata in alta parte.

@lauraadriana
Nu exista nici o reducere pentru CAS in cazul in care PFA e si angajat cu CIM. Pur si simplu CAS pentru un PFA angajat nu se plateste.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
grandanat, utilizator
grandanat a scris:

Nu exista nici o reducere pentru CAS in cazul in care PFA e si angajat cu CIM. Pur si simplu CAS pentru un PFA angajat nu se plateste.


Vreti sa explicati mai detaliat? La ce situatie va referiti ca nu se plateste? Si ca sa nu se creeze confuzii: CAS este la pensii si CASS este la sanatate.
N-am scris destul de clar? In cazul in care PFA e si angajat cu CIM contributia la pensii nu se plateste(binenteles contributia pentru veniturile ca PFA).

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)