Pensia alimentara se atabileste de catre instanta, odata cu pronuntarea unei sentinte de divort, este corect? Cuantumul acesteia se stabileste in functie de salariul (veniturile) celuilalt parinte decat cel caruia ii este incredintat copilul spre crestere. Se ia in calcul un anumit procent, sau este o anumita procedura prin care se stabileste cuantumul pensiei?
Pensia almentara este stabilita de catre instanta de judecata odata cu pronuntarea hotararii de divort.
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea este stabilita până la :
- 1/4 din câştigul sau din munca pentru un copil,
- 1/3 pentru doi copii
şi
- 1/2 pentru trei sau mai mulţi copii.
Atentie, aveti grija sa cereti luarea in discutie a tuturor veniturilor, nu doar a celor rezultate din salariu, deoarece diverse prime de merit, prime de vacanta, comisioane, etc., care au un caracter repetitiv si cert, se iau in considerare la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere. Succes!!! Av. Albu
Buna ziua,
Revin din nou pe site si va rog sa-mi dati niste lamuriri. Sunt in proces de recunoastere a paternitatii cu tatal copilului meu. Am facut un test ADN extrajudiciar (la dorinta paratului), care a iesit pozitiv, in sensul ca paratul e tatal "biologic al produsului de conceptie", asa cum il numeste. La judecatorie a recunoscut copilul ca fiind al lui - in fata judecatoarei, dar in intampinarea depusa a cerut ca fiului nostru sa nu i se atribuie numele lui de familie. Intrebarea mea este daca are sanse de castig, adica sa nu-i dea copilului numele lui. De asemenea mi-a cerut sa platesc 1/2 din banii dati pe test (desi nu eu l-am cerut) in caz ca-i cer cheltuieli de judecata. Sunt obligata sa-i platesc acesti bani? In ceea ce priveste pensia alimentara, ce adeverinte va aduce? Cu salariul de baza, cu venitul net?! El este medic si efectueaza garzi frecvent...Veniturile din garzi si alte prime care s-au dat in sistemul medical se iau in calcul?? Multumesc.
Cu siguranta se va atribui numele lui .Testul ADN a fost facut la cerinta acestuia , deci el va fi obligat la plata acestuia.
Pensia va fi stabilita pe baza unei adeverintze din cadrul institutiei unde isi desfasoara activitatea ,luandu-se in calcul si primele si garzile , ca si venituri legal obtinute.
Copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită. În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, instanţa judecătorească va putea da încuviinţarea copilului să poarte numele acestuia din urmă.
La stabilirea pensiei alimentare se iau in considerare toate veniturile cu caracter permanent (salarii, sporuri, garzi). Primele au un caracter temporar , deci nu se vor lua in calcul la stabilirea pensiei alimentare.