avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sentinte arbitrale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sentinte arbitrale

O sentinta a Curtii de Arbitraj de pe langa CCIR care constata perfecta vanzarea cumpararea unui imobil intre doua persoane fizice in baza unui antecontract de vanzare cumparare cu clauza compromisorie si care este investita cu formula executorie de Judecatorie este act de proprietate?
Codul de procedura civila arata ca o astfel de hotarare are considerata hotarare judecatoreasca daca este investita cu formul executorie.
As dori un punct de vedere
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 08:46, 26 Ianuarie 2011
De cele mai multe ori, in situatii precum cea descrisa de dumneavoastra, actiunea are ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare/act autentic de vanzare cumparare....Nu stiu exact cum suna, in cazul dumneavoastra, dispozitivul hotararii arbitrale. Ceea ce pot sa va spun este ca o hotarare arbitrala investita cu formula executorie are aceeasi valoare ca si o hotarare pronuntata de o instanta judecatoreasca. Daca dispozitivul este clar in acest sens, hotararea arbitrala valoreaza titlu de proprietate. In cazul in care hotararea nu este inca irevocabila, suntem in situatia unui drept de proprietate sub conditie.
Este o hotarare arbitrala care constata perfecta vanzarea cumpararea unui imobil, investita cu titlu executoriu.
Multumesc pentru punctul de vedere. Asa vedeam si eu ,dar erau pareri ale unor persoane interesate ca actele de transfer de drept de proprietate sa se faca doar la notar si care nu acceptau prevederile legilor speciale si ale codului de procedura civila.
Se pare ca va fi o asemenea situatie si in cazul transferului proprietatii imobiliare si prin acordul de mediere urmat de o hotarare de expedient a instantei si care va "ocoli" notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentintele arbitrale investite cu formula executorie definitiv definitiv O sentinta a Curtii de Arbitraj de pe langa CCIR care constata perfecta vanzarea cumpararea unui imobil intre doua persoane fizice in baza unui antecontract de ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva curtea de arbitraj - investire titlu executoriu marius_c marius_c Buna ziua! Am o hotarare pronuntata de Curtea de Arbitraj in favoarea societatii pentru care lucrez, cu drept de actiune in anulare in termen de 30 de zile de ... (vezi toată discuția)
Arbitraj comercial alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori un astfel de contract (vezi toată discuția)