avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Golden share
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Golden share

Are cineva stiinta despre aplicabilitatea conceptului de "Golden share" in practica autohtona?
Cel mai recent răspuns: senel , utilizator 08:55, 27 Ianuarie 2011
depinde de tipul persoanei juridice la care va referiti.
In principiu se poate redacta un act constitutiv care sa permita unuia dintre actionari/asociati sa rastoarne voturile celorlalti, chiar daca acestia din urma detin o parte mai mare din capitalul social al societatii. partile se pot asocia dupa cum cred de cuviinta si nu cred ca exista vreo dispozitie legala expresa care sa inlature aceasta posibilitate.
In cazul partilor sociale prevederile legii 31 sunt clare, in sensul ca o parte sociala da dreptul la un vot. De unde trag concluzia ca in cazul partilor sociale in general nu este posibila aplicarea regulii golden share.

Dar in cazul actiunilor stiu ca se poate. Vroiam doar tehnic sa mai gasesc pe cineva care sa ma lumineze. Singura prevere legala pe care am gasit-o este cea legata de actiunile cu caracter preferentia, dar care nu vorbesc de o diferentiere a drepturilor de vot generate de detinerea acestora ci doar de cote preferentiale la distribuirea dividendelor.

Deci? Care ar fi temeiul de drept care m-ar ajuta sa aplic conceptul de golden share la un SA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii schimbare administrator srl delia_enache delia_enache Buna ziua, In cazul unui SRL cu 3 asociati, asociatul majoritar fiind si adminstrator, care sunt conditiile de schimbare al administratorului, in situatia ... (vezi toată discuția)
Cedarea administratiei magdapetar2m.com magdapetar2m.com Intr-o firma constituita din 3 actionari: cu 50%+administrator unic, 45% si 5% se poate transfera atributul de administrator unei persoane care nu are actiuni ... (vezi toată discuția)
Impartirea dividendelor mariamem mariamem Suntem 2 actionari intr-o firma care detinem cate 25 la suta din actiuni, iar al treilea asociat detine 50. Asta inseamna ca el este actionar majoritar si el ... (vezi toată discuția)