Doresc sa cumpar un imobil printr-un cabinet de insolventa.imobilul este de la o societate in faliment care are o ipoteca la banca f. mare ,plus alte datorii la alte firme si asociatia de locatari.lichidatorul m-a asigurat ca dupa plata imobilului vor fii sterse ipotecile si celelalte datorii,eu preluand imobilul fara probleme.
Doresc sa stiu daca e posibli acest lucru si care sunt riscurile achizitionarii acestui imobil prin cabinetul de insolventa.Precizez ca am facut o promisiune de vanzare -cumparare.,in care promitentul cumparator dupa plata bunului se obliga la radierea tuturr sarcinilor.
Va multumesc,
daniela P.
Este corect ceea ce v-a spus lichidatorul, conform art. 53 indice 1 din Legea 85/2006 privind insolventa, bunurile din averea debitorului, instrainate de administratorul judiciar se vand libere de sarcini .
" Bunurile instrainate de administratorul judiciar sau lichidator, in exercitiul atributiilor sale prevazute de prezenta lege, sunt dobandite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie, de orice fel, ori masuri asiguratorii, inclusiv masurile asiguratorii instituite in cursul procesului penal"
va multumesc. puteti sa-mi spuneti cam in cat timp voi putea intra in posesia imobilului dupa semnarea contratului de vanzare -cumparare?trebuie sa merg la un notar sau direct la cartea funciara pt intabulare?
daniela P.
Teoretic, in momentul in care semnati contractul de vanzare-cumparare deveniti proprietar si aveti astfel posesia de drept a bunului, dar luati legatura cu lichidatorul judiciar si va va spune cand intrati in posesia bunului. Intabularea la cartea funcira o face biroul notarial.
In situatia in care in cartea funciara este notat un contract de inchiriere nedenuntat de lichidator si in vigoare la data publicarii anuntului de vanzare (in care nu face mentiunea respectiva), posesia si folosinta este exercitata de o persoana, in caz de adjudecare ce optiuni are adjudecatarul?
Greu de crezut ca lichidatorul judiciar sa incerce sa vanda un imobil grevat de sarcini si sa omita sa inscrie in caietul de licitatie acest fapt( potentialul adjudecatar poate sa antreneze raspunderea lichitatorului judiciar)
In acelasi timp si adjudecatarul in calitatea sa de cumparator de buna credinta trebuie sa depuna minimele diligente pentru a verifica situatia juridica a imobilului.
Mai exista posibilitatea ca adjudecatarul sa stie ca va cumpara imobilul cu tot cu chiriasi, dar datorita pretului foarte convenbil sa accepte. Am avut acum ceva timp un dosar unde adjudecatarul a cumparat un camin de nefamilisti apartinand unei societati debitoare si datorita pretului (ridicol de mic) a acceptat sa il cumpere cu tot cu chiriasi.
Dupa 6 luni i-a trimis pe toti la plimbare:D